Buitenland
VPRO

Russische diplomaten in Brussel beschuldigd van spionage

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische diplomaten in Brussel beschuldigd van spionage

Heimelijk afluisteren, fake news verspreiden en andere spionageactiviteiten door Russen in het hart van Europa. Dit is bekend bij EU-autoriteiten, maar toch kunnen de Russen ongemoeid hun gang gaan. Lars Bové is een van de onderzoeksjournalisten die dit naar buiten heeft gebracht. Hij vertelt erover in Bureau Buitenland.

Russische spionnen ongemoeid in Brussel

Russische spiondiplomaten

Lars Bové van de Belgische krant De Tijd heeft samen met verschillende Europese media onderzoek gedaan naar Russische spiondiplomaten. Uit dat onderzoek blijkt dat de Belgische inlichtingendiensten een veiligheidsprobleem zien. Ze zien diplomaten die actief zijn bij de Europese missie van Rusland in Brussel als een bedreiging. "Er is een ruime waaier aan informatie die ze verzamelen. Het kan gaan over politieke, economische of wetenschappelijke informatie." Volgens de Belgische journalist is het bemachtigen van deze informatie de werkelijke taak van de diplomaten.

Hoewel dit probleem bekend is bij de Belgische inlichtingendienst, wordt er weinig aan gedaan, zegt Bové. De onderzoeksjournalisten kregen als reactie dat het Belgisch kabinet nou eenmaal niet gaat over de accreditaties van diplomaten die zijn afgevaardigd bij de EU. "Eigenlijk blijkt het dat ze op Europees niveau geen strengere maatregelen kunnen bewerkstelligen." Deze veiligheidssituatie speelt zich echter wel af op Belgisch grondgebied. "Daar wringt het dus. Men wil eigenlijk op Europees vlak niet ingrijpen zoals gepast lijkt volgens Belgische inlichtingendiensten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Diplomatieke angst

Volgens Bové kan de afhoudende houding te maken hebben met de mogelijke reactie van Rusland. "Als de reactie het uitzetten van Belgische diplomaten is, heeft die ook op onze diplomatie een grote impact." Volgens de journalist was de Belgische buitenlanddienst zelfs afhoudend met het uitbrengen van de hoeveelheid Russische diplomaten er nog in het land zitten. "De buitenlanddienst is eigenlijk bevreesd dat de internationale betrekkingen hier zwaar onder zullen lijden, mochten ze alleen al informatie rond om dit onderwerp verspreiden bij de pers."

Groeiende anti-Israëlkritiek in VS & Russische spionnen ongemoeid in Brussel - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie