Buitenland

Wat je van Denen leren kan

VPRO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat je van Denen leren kan

Wie wil weten waar Nederland naartoe koerst, kijkt naar Denemarken. Het Scandinavische land wordt vaak gezien als ons politieke voorland, en niet zonder reden. Sinds 1 augustus 2018 geldt daar al een verbod op gezichtsbedekkende kleding als de nikab. De extreemrechtse populisten van de Volkspartij waren al een gedoogpartner jaren voordat de PVV dat werd. En de VVD kijkt met veel interesse naar het Deense plan om gettovorming te voorkomen en integratie te bevorderen.

Waar gidst het land ons nu naartoe? De Deense hoogleraar politieke communicatie Claes de Vreese vertelt hierover in Bureau Buitenland.

Overeenkomsten en verschillen

Nederlanders en Denen lijken op elkaar: "De Denen zijn ook nuchter en egalitair. En in Denemarken heb je een equivalent van 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'," vertelt De Vreese.

Ook op politiek vlak zijn er overeenkomsten. Zo bestaat het poldermodel ook in Denemarken. "Alleen de ontwikkelingen, bewegingen en discussies die nu in Nederland plaats vinden, vonden in Denenmarken al eerder plaats."

Quote

Je kunt het ook weer niet helemaal, één op één, overnemen. Zo makkelijk is het niet


Er zijn veel meer gratis publieke voorzieningen in Denemarken. Maar dat systeem komt onder druk te staan door klimaatverandering en immigratie. De competitie op rechts wordt wat scherper, zowel in Denemarken als in Nederland.

Er zijn ook verschillen met ons land. Zeker als je kijkt naar de houding ten opzichte van de Europese Unie. "Denemarken keek altijd een beetje de kat uit de boom, maar wordt nu steeds positiever tegenover de Europese Unie. In Nederland is dat precies andersom: daar staat men steeds negatiever tegenover de EU."

Zomerverhalen uit het buitenland

Deze zomer heeft Bureau Buitenland een bijzondere programmering: Zomerverhalen. Elke maandag t/m vrijdag tussen 19.00 en 19.30 uur deelt onze gast een buitengewone ervaring, diepgravende informatie of interessante achtergronden uit het buitenland. Luister hier alle verhalen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie