Buitenland
VPRO

Laatste noot klinkt voor Mexicaanse narco-lofliederen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laatste noot klinkt voor Mexicaanse narco-lofliederen

Razend populair zijn ze in Mexico: de lofliederen over de narcomaffia waarin drugsboeven worden bezongen als dappere volkshelden. Maar in de noordelijke grensstad Tijuana hebben ze er schoon genoeg van, zo vertelt verslaggever Edwin Koopman in Bureau Buitenland.

Narcocorridas

De gemeenteraad van Tijuana heeft per direct het zingen en draaien verboden van de zogenaamde narcocorridas. Deze ballades bejubelen het geweld en vooral de rijkdom van de drugsmaffia. Tijuana ligt op een belangrijke smokkelroute van cocaïne richting de VS en staat bekend als een van de meest gewelddadige steden ter wereld. Drugsbazen betalen soms muzikanten om over hen een lied te schrijven, maar zijn er ook niet altijd blij mee. Vorige maand moest de bekende band Peso Pluma in heel Mexico concerten afzeggen na doodsbedreigingen van een van de grootste drugsbendes. Nu is het dus de gemeente die er een punt achter zet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Privéjets en gouden kettingen

Door de muziek te verbieden zouden jongeren minder snel in contact komen met de drugsmaffia, denkt de burgemeester. De bijbehorende video’s staan bol van wapens, cocaïne, veel dollars, privéjets, snelle auto’s, gouden kettingen, dure horloges en schaars geklede vrouwen. Daarmee zou de muziek jongeren de drugshandel in trekken. Wie de muziek toch draait kan rekenen op een boete van ongeveer 70.000 euro. Dat geld zal volgens de plannen worden besteed aan preventie van drugsgebruik en behandeling van verslaafden.

Experts twijfelen aan het effect van het verbod op de narcoballades. In het verleden leidden vergelijkbare maatregelen juist tot een grotere populariteit van deze muziek. Bovendien, zeggen sociologen, heeft de drugshandel boven alles sociaaleconomische oorzaken zoals armoede, corruptie en een falend rechtssysteem. De muziek is daarvan een uitvloeisel, geen oorzaak.

Steun Hamas onder Palestijnen & Rebellen Myanmar boeken grote winst - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie