Naar homepage
Buitenland

Hoe geloofwaardig is Santokhi's strijd tegen vriendjespolitiek?

foto: Ranu Abhelakh/ANPfoto: Ranu Abhelakh/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe geloofwaardig is Santokhi's strijd tegen vriendjespolitiek?

Hoog bezoek vandaag op de stoep bij de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo komt langs op zijn reis door de regio. Santokhi staat voor een monsterklus om zijn land uit het economisch slop te trekken. Hij hoopt dat de Amerikanen hier een bijdrage in kunnen leveren, zegt correspondent Nina Jurna in Bureau Buitenland.

De Amerikaanse visite past in het plaatje met de grootse plannen van Santokhi, die orde op zaken moet stellen nadat zijn voorganger Bouterse enorme schulden achterliet. De economie moet worden hervormd en ook de vriendjespolitiek wil hij aanpakken. "Er zal geen ruimte meer zijn voor corruptie, persoonlijk belang en eigen gewin", sprak Santokhi vol overtuiging bij zijn aantreden als president.

Machtsstrijd Brunswijk en Santokhi

Toch klinkt er al kritiek in Suriname. Santokhi's eigen vrouw kreeg een toppositie in het staatsoliebedrijf, net als de broer van vicepresident Ronnie Brunswijk.

Een opmerkelijke zet van de president. Toch doet Santokhi dat niet zomaar, zegt correspondent Nina Jurna: "Het is een kwestie van een gebrek aan vertrouwen tussen Brunswijk en Santokhi. Brunswijk is van plan om in 2024 ook een gooi naar het presidentschap te doen. Het lijkt erop dat Santokhi zijn vrouw aanstelt om een vinger aan de pols te houden bij het bedrijf. Juist omdat de vicepresident daar ook een vertrouweling heeft zitten."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie