Buitenland
NOS

Protesten in Iran blijven doorgaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protesten in Iran blijven doorgaan

Op 16 september overleed de Iraanse Mahsa Amini. Zij kwam om het leven nadat ze werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet juist droeg. De Iraanse president Raisi vertelde bij een persconferentie in New York dat hij de westerse kritiek op politiegeweld in Iran hypocriet vindt. De dood van Mahsa wordt ondertussen onderzocht. Echter blijven Iraanse burgers de straat op gaan uit woede over de dood van Mahsa. De Iraanse politie pakt de demonstranten hard aan. Correspondent Daisy Mohr vertelt vanuit Beiroet hoe de protesten gaan. Shirin Ghah-Ramani verliet als kind in de jaren tachtig Iran: zij houdt vandaag een manifestatie voor het Tweede Kamer gebouw in Den Haag. Beiden vertellen ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Protesten in Iran houden aan

Internet afgesloten

Correspondent Daisy Mohr vertelt waarom mensen blijven protesteren nu bekend is dat de dood van Mahsa wordt onderzocht. "Ik denk niet dat dit de mensen geruststelt die al dagen de straat op gaan. Zij zullen zo'n onderzoek van de autoriteiten toch niet serieus nemen. De geest lijkt uit de fles, ze vertrouwen de overheid niet." En dat heeft grote gevolgen, vertelt Mohr. "Er zijn al veel doden en gewonden gevallen en er zijn mensen opgepakt. We zien afschuwelijke beelden op sociale media. Het is lastig om de schaal van de demonstraties goed te verifiëren. Internet wordt op sommige plekken afgesloten. Instagram en WhatsApp zijn grotendeels geblokkeerd in Iran. Het is niet makkelijk om te zeggen of de protesten groter of kleiner worden. Maar het is wel zo dat het geweld van de autoriteiten mensen afschrikt langer door te gaan. Zo ging dat voorheen ook in Iran, dat mensen de straat uit worden geschoten."

Verzet tegen dictatuur

Mohr vervolgt haar verhaal. "Je ziet dat het om veel meer gaat dan alleen Mahsa. Je hoort op straat: weg met de dictatuur. Op sociale media zie je beelden van de leider van Iran die van muren worden getrokken, politiebureaus worden in brand gestoken, burgers zie je politie aanvallen. Ook zie je vrouwen die op auto's springen, hun hoofddoek af doen en er mee gaan zwaaien en op die auto's dansen. Je voelt in die video's hoe woedend mensen zijn. Dit gaat om veel meer dan ontevredenheid over de verplichte hoofddoeken, het is woede over de onderdrukking waar Iraniërs al zo lang mee te maken hebben. Daarbij zit het land in economische en geopolitieke crisis. Voor veel Iraniërs is de hoop op een betere toekomst weg."

Dat kan Shirin Ghah-Ramani bevestigen. Zij verliet als kind in de jaren 80 Iran. "Dit raakt me enorm. Ik heb ontzettend veel respect voor Iraanse vrouwen. Ik ben echt trots op ze, hoe ze zich verzetten tegen de dictatuur in Iran en de schendig van de mensenrechten in Iran. Het regime probeert al 43 jaar haar islamitische normen en waarden op de maatschappij te drukken. Daardoor zijn vrouwen het primaire doelwit. Eigenlijk ben ik niet verbaasd over hoe veel en hoe groot deze protesten zijn", Vertelt Ghah-Ramani.

item iran

Ster advertentie
Ster advertentie