Buitenland
VPRO

Iconische Britse telefooncellen zijn nog altijd heel nuttig

foto: Tolga Akmen / AFPfoto: Tolga Akmen / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iconische Britse telefooncellen zijn nog altijd heel nuttig

Wie kent ze niet: de iconische en typische rode telefooncellen. Die zijn nog overal te vinden in het Verenigd Koninkrijk. Nu blijken ze ook nog eens heel nuttig te zijn in het Engelse Derbyshire.

Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

Britse telefooncellen

De Britten zitten al jaren in hun maag met telefooncellen, vertelt correspondent Anne Saenen in Bureau Buitenland. Tussen 1938 en 1960 zijn er tienduizenden geplaatst in het Verenigd Koninkrijk. Die zijn iconisch geworden. En veel van die telefooncellen hebben nu een beschermde status."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Creatieve draai

Door de opkomst van de mobiele telefoons, raakten ze in verval. Daarom zijn er creatieve oplossingen voor bedacht. Zo ook in Derbyshire, zegt Saenen. "In het dorp gebruiken ze de lokale telefooncel als plek om een defibrillator op te hangen. In Little Eaton hebben ze de rode telefooncel omgetoverd tot bibliotheek. En in Mickleover hebben de dorpelingen zelfs besloten om hun vervallen telefooncel op te knappen en in oude glorie te herstellen."

Er wordt opvallend veel gebruik gemaakt van telefooncellen, legt de correspondent uit. "Meer dan je zou denken. Vorig jaar werden er 150.000 telefoongesprekken gevoerd vanuit de telefooncel. Maar liefst 25.000 daarvan door kinderen die de jeugdbescherming belde, en nog eens 20.000 door mensen die aan zelfmoord dachten. Om die reden heeft de Britse telefoonwaakhond Ofcom besloten telefooncellen op bepaalde plaatsen te beschermen; plekken waar weinig bereik is en plekken waar veel ongelukken of zelfdodingen plaatsvinden, of als de telefooncel het afgelopen jaar meer dan 52 keer is gebruikt."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie