Buitenland
NOSNTR

Iraanse Nederlanders in gesprek met Rutte en Hoekstra over aanpak Iran

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iraanse Nederlanders in gesprek met Rutte en Hoekstra over aanpak Iran

Premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken hebben in het Torentje in Den Haag met Iraanse Nederlanders gepraat. Die dringen aan op een hardere aanpak van de machthebbers in Iran. In Nieuws en Co praat politiek verslaggever Roel Bolsius ons bij en spreken we één van de deelnemers aan het gesprek met Rutte en Hoekstra.

Vier executies

In Iran land wordt al maanden gedemonstreerd voor meer vrijheid. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn bij de protesten meer dan 500 demonstranten gedood en duizenden gearresteerd. Het Iraanse regime heeft inmiddels vier executies bekendgemaakt van mensen die bij de betogingen betrokken waren.

Hoekstra heeft de Iraanse ambassadeur al een paar keer ontboden, de laatste keer deed hij dat zaterdag. De Tweede Kamer drong er vorige week bij het kabinet op aan harder aan de slag te gaan met sancties in Europees verband tegen Iran. Volgens Hoekstra wordt daar samen met andere lidstaten aan gewerkt.

Voortouw nemen

Eén van de deelnemers aan het overleg in het Torentje was Yasmijn Fataie, activist bij Woman Life Freedom. Ze kijkt terug op een goed gesprek, vertelt ze in Nieuws en Co. "Het was constructief omdat er naar ons geluisterd werd. Ik heb het idee dat de noodzaak en urgentie duidelijk was. Maar zowel het kabinet als wij zijn beperkt, als het gaat om indruk maken op het Iraanse regime. Omdat het Iraanse regime zich niks aantrekt van rechtvaardigheid of mensenrechten."

Fataie denkt dat er wel mogelijkheden zijn voor Nederland om zich uit te spreken. "We zitten hier met het Vredespaleis in Den Haag en het is goed mogelijk om als Nederland daarom het voortouw nemen en Iran op het matje te roepen en te benadrukken dat ze geen mensenrechtenschendingen moeten plegen, in het kader van internationale verdragen."

Voor het overleg zei Hoekstra dat de bijeenkomst vooral is bedoeld om de Iraniërs in het Torentje een hart onder de riem te steken en nog eens van hen te horen wat het kabinet eventueel nog meer kan doen om de mensen die in Iran met gevaar voor eigen leven de straat opgaan te ondersteunen: "Zij hebben met de meest verschrikkelijke dingen te maken die hun familieleden en vrienden overkomen." Volgens Hoekstra speelt Nederland binnen de EU wel degelijk een voortrekkersrol.

Kabinet ontvangt Iraanse Nederlanders in Torentje

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie