Buitenland
VPRO

Italiaanse boeren geven muziekfestival politiek tintje

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaanse boeren geven muziekfestival politiek tintje

Het Italiaanse festival van San Remo is dit jaar niet slechts een muzikaal festijn, maar ook een politiek toneel geworden. Door de gigantische populariteit van het jaarlijkse televisie event hebben de Italiaanse boeren namelijk besloten het festival te gebruiken om hun boodschap te verkondigen. Correspondent Angelo van Schaik vertelt erover in Bureau Buitenland.

Gisteren was het zover: het begin van hét muzikale event waar je in Italië op alle mediakanalen mee om de oren wordt gegooid: het festival San Remo. "Tweederde van de Italianen kijken naar het jaarlijkse televisie-event", vertelt correspondent Angelo van Schaik. Dit jaar heeft het echter een opvallende twist. De boerenprotestgroep 'Betrayed Farmers' is benaderd door de organisatie van het festival, om hun boodschap te brengen.

"Het is nog niet bekend wat ze precies gaan zeggen op San Remo, maar zij zullen vast en zeker aandacht vragen voor de zorgen waar ze momenteel mee kampen", vertelt Van Schaik. De afgelopen tijd hebben de Italiaanse boeren geprotesteerd tegen de gevolgen van goedkope import van buitenaf, hoge kosten en lage landbouwprijzen.

Het perfecte toneel

Met grote Italiaanse sterren als Laura Pausini en Domenico Modugno - van het bekende nummer Volare, oho - is het San Remo festival het perfecte toneel voor politieke groepen die hun boodschap willen uitdragen. "Omdat het festival zo’n enorm publiek bereikt, is de invloed ervan niet te onderschatten", zegt Van Schaik. "Het is het oudste songfestival van Europa, ouder dan het Eurovisiesongfestival. Zo’n beetje alle grote Italiaanse artiesten hebben eraan deelgenomen."

De boerenprotestgroep is dan ook niet de eerste die het muziekfestival een politiek tintje geeft. "De afgelopen jaren is op het podium van het Ariston Theater ook aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen en voor de acceptatie van LGBT", vertelt Van Schaik. "En nu zijn de boeren aan de beurt."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie