Buitenland
VPRO

Orkaan blaast flamingo's tot aan Wisconsin: 'Hier horen ze helemaal niet thuis'

foto: AFP / Robyn Beck
  1. Nieuwschevron right
  2. Orkaan blaast flamingo's tot aan Wisconsin: 'Hier horen ze helemaal niet thuis'

Vogelaars in de Verenigde Staten gaan uit hun dak, want flamingo’s duiken overal in het land op. VPRO-collega Christianne Alvarado vertelt erover in Bureau Buitenland.

Flamingo’s spotten

Lange, dunne poten, een sierlijke nek en een typerend roze pluimage. Veel inwoners van Amerikaanse staten waar de flamingo onlangs opdook, konden eerst hun ogen niet geloven toen ze dit dier tegenkwamen. "Ze duiken op plekken op waar ze normaal gesproken helemaal niet thuishoren. Dus bijvoorbeeld in Virginia, Florida, Texas en zelfs het noordelijke Wisconsin", vertelt Alvarado.

"Ze zijn letterlijk van hun padje af geblazen, door een orkaan. Eind augustus kwam orkaan Idalia, en die kwam precies op de plek waar de flamingo’s bezig waren met migreren, tussen Yucatan in Mexico en Cuba." De vogels hebben zich toen waarschijnlijk mee laten sleuren met de kracht van de orkaan.

"Er is dus een hele groep flamingo’s op allerlei plekken terechtgekomen. Zo’n groep noemen ze trouwens in het Engels een 'flamboyance of flamingo’s'."

Enthousiasme over de komst van de flamingo's:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roze koppel

De roze vogels zijn onder andere in een natuurgebied in het plaatsje Chincoteague, Virginia gespot. Een flamingo-koppel zorgt daar voor enthousiaste reacties. "Er is een buurtbewoner die in haar tuin roze plastic flamingo’s heeft gezet, zodat de flamingo’s 'minder eenzaam' zijn", zo vertelt de Amerika-kenner. De lokale boottour-organisator merkt dat het toerisme aantrekt door geïnteresseerde vogelaars.

De inwoners van het plaatsje hopen dus dat de flamingo’s blijven. Maar het is de vraag hoe lang het duurt voordat ze warmere oorden opzoeken. "Zolang het niet vriest, kunnen ze het nog volhouden. Flamingo’s zijn redelijk robuuste dieren."

Amerikaanse lessen voor Israël & Sprankje hoop op vrede in Soedan - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie