Buitenland
VPRO

Marokkaans feminisme betekent meer geweld

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokkaans feminisme betekent meer geweld

Het feminisme heeft in Marokko een flinke vlucht genomen, maar het geweld tegen vrouwen blijft een hardnekkig probleem. Ondanks een wet die sinds vorig jaar huiselijk geweld en andere vormen van agressie strafbaar stelt. Journalist Hassnae Bouazza vertelt er over in Bureau Buitenland.

Uit recente Marokkaanse overheidscijfers blijkt dat ruim de helft van de vrouwen mishandeld is. Onder leiding van bekende feministen in het Noord-Afrikaanse land moet een nieuwe staatscommissie met een pakket aan tegenmaatregelen komen.

Het mannelijke ego

"We moeten beseffen dat er meer van dit soort geweld is doordat er ook meer feminisme is. Vrouwen laten zich meer gelden en met voortgang komt ook het mannelijke ego in het geding", vertelt Hassnae Bouazza, zelf van Marokkaanse komaf.

"Hoe belangrijk wetten ook zijn en ondanks de strijd van vrouwen, werken oude mores helaas nog door. Alleen een wet veranderen is niet genoeg." Pas als de oude tradities worden doorbroken verandert er pas echt iets voor de Marokkaanse vrouwen.

Quote

Alleen een wet veranderen is niet genoeg

Journalist Hassnae Bouazza

'Wie zijn vrouw niet slaat, is geen echte man'

De bekende Marokkaanse volkszanger Adil Miloud zei recent - tijdens een populaire talkshow op Marokkaanse nationale televisie - dat het normaal is als een man zijn echtgenote slaat. Op tv klinkt meteen al verontwaardiging bij de presentator en publiek. De volgende dagen spreken meer mensen hun ongenoegen uit op sociale media.

"Het is toch wel opvallend dat hij dit openlijk zegt", vindt Bouazza. Het is geen onbekende uitspraak in Marokko, maar toch. "Veel Marokkaanse vrouwen dachten dat er iets van gêne zou zijn opgetreden waardoor mannen dit niet meer zouden durven zeggen", zegt Bouazza over de omstreden uitspraken van de artiest.

Marokkaanse vrouwen komen in verzet tegen geweld

Dit item is mede mogelijk gemaakt door research van Marokko correspondent Kaja Bouman.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie