Buitenland
NOS

'Het beeld op de Russische talkshows is dat het leger wordt verwelkomd door de lokale bevolking'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het beeld op de Russische talkshows is dat het leger wordt verwelkomd door de lokale bevolking'

Iedere maandagochtend in het NOS Radio 1 Journaal vat correspondent Geert Groot Koerkamp de Russische talkshows samen. De oorlog in Oekraïne blijft het gespreksonderwerp.

Video niet beschikbaar

"De successen van de russen worden steeds belicht. Er zijn ook correspondenten van Russische televisiezenders mee met Russische troepen. Opvallend ook dat die altijd in militair tenue zijn gekleed, in camouflagepakken, vaak ook met een letter Z op de mouw", aldus Groot Koerkamp.

"Dat gaat in tegen de gangbare regels dat journalisten in oorlogsgebieden wordt aangeraden om andere kleuren te dragen, zodat ze niet voor militairen worden aangezien."

Sjabloon

"De Oekraïense nationalisten, zoals ze genoemd worden, zouden geen schijn van kans hebben in Marioepol. Daar geven ze zich met honderden of zelfs duizenden over. Er wordt gezegd dat de Russische opmars daar absoluut niet te stuiten is", zegt Groot Koerkamp.

"De berichtgeving in de talkshows volgt steeds hetzelfde sjabloon. Men baseert zich op de officiële berichtgeving van het ministerie van Defensie. Die zegt altijd dat de Russische troepen steeds meer terreinwinst boeken, elke dag de Oekraïense militaire infrastructuur ontmantelen en uitschakelen."

Bevrijding

"Dat zie je ook in de beelden terug die worden getoond van Russische troepen die oprukken. Ik zag ook beelden gisteravond van dorpelingen in Oost-Oekraïne die met Russische vlaggetjes staan. Dus je ziet daar absoluut niets van beelden die we zien van protesten van Oekraïense inwoners die de straat op gaan en de Russische soldaten toewensen dat ze zo snel mogelijk vertrekken."

Groot Koerkamp: "Het algemene beeld op de talkshows is dat het Russische leger een geoliede operatie is die er alleen maar uitziet als een soort bevrijding en ook verwelkomd wordt door de lokale bevolking."

r1jn ggk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie