Buitenland
VPRO

'Met verkiezingen laat Poetin zien dat oppositie is doodgebloed'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Met verkiezingen laat Poetin zien dat oppositie is doodgebloed'

Dit weekend mogen de Russen naar de stembus, maar de kans op een democratische wisseling van de macht is nul, stelt Eva Hartog, Rusland-correspondent van Politico, in Bureau Buitenland. "Met de verkiezingen laat Poetin zien dat de oppositie is doodgebloed." Desalniettemin bewees de begrafenis van Navalny, waarbij duizenden Russen blijk durfden te geven van hun onvrede over Poetin, dat de oppositie misschien wel in daden, maar nog niet in geest het veld heeft geruimd. De vraag is dus hoe dat protest tot uiting zal komen bij de stembusgang dit weekend.

Langst zittende leider sinds Stalin

"Poetin wil met de verkiezingen een façade van legitimiteit voor hemzelf neerzetten", antwoordt Hartog op de vraag waarom de verkiezingen überhaupt plaatsvinden. "Hij is al langer dan twintig jaar –bijna een kwart eeuw– aan de macht, en is daarmee de langst zittende leider sinds Stalin. Poetin wil laten zien dat hij de absolute steun heeft van de Russen, voor hemzelf en ook voor zijn oorlog, want die oorlog is eigenlijk een verlengstuk van Poetin zelf."

"En er is nog een tweede doel, en dat is om te laten zien dat er geen oppositie meer is. Dat die oppositie niet alleen monddood is gemaakt, maar ook echt is doodgebloed. Dat die gewoon niet bestaat."

Stemmen met je voeten

Of de oppositie ook echt helemaal is doodgebloed is nog maar de vraag. Vanuit het buitenland lijkt Joelia Navalny haar best te doen om de rol van haar echtgenoot, zo goed als ze kan, over te nemen. Ze heeft iedereen opgeroepen om op zondag om 12:00 tegelijkertijd naar de stembus te gaan. "En om te stemmen met je voeten", aldus Hartog.

Volgens de Rusland-correspondent is er in Rusland zeker behoefte aan dergelijk stil protest. "Niet eens om het politieke effect, maar om het psychologische effect. Om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de gang van zaken. Dit wordt ook gezien als een laatste eerbetoon aan Navalny, en als een steunbetuiging aan elkaar, om te laten zien dat de oppositie er nog wel degelijk is."

Het belang van zo’n gebaar moet volgens Hartog in het Rusland van vandaag niet worden onderschat, "want het Kremlin zal zelfs tegenover de kleinste dingetjes hard optreden. Of het nu een post op Facebook is, of omdat je met een leeg vel papier op straat staat."

Luister de hele aflevering van Bureau Buitenland: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie