Ombudsman start onderzoek naar chronisch drinkwatertekort op Sint-Eustatius
- Nieuws
- Ombudsman start onderzoek naar chronisch drinkwatertekort op Sint-Eustatius
Op het Caribische eiland Sint-Eustatius, een gemeente van Nederland, is water uit de kraan geen gewoonte. Op het eiland zitten bewoners tijdens de coronacrisis in een zogeheten 'waterrantsoen'. De Nationale ombudsman Reiner van Zutphen, Urisha Blake, docent op Sint-Eustatius en commissaris Marnix van Rij schoven aan bij De Nieuws BV.
Hoe groot het probleem is, kwam naar voren door meerdere publicaties van Caribisch Netwerk.
De ombudsman is ook verhalen en klachten van bewoners gaan verzamelen. Van Zutphen: “Ik had nooit durven dromen, dat ik mij ooit druk zou moeten maken over een Nederlandse gemeente die geen water heeft. Den Haag zorgt niet genoeg voor de bewoners van Sint-Eustatius.”
"Water hamsteren"
Bewoners met een wateraansluiting kunnen tussen 5 en 8 uur ’s ochtends water ‘hamsteren’. Om 5 uur ’s middags gaat de kraan weer voor drie uur aan. Maar dat gebeurt niet altijd, vertelt Blake. Zij maakte een vlog:
De vlog van Urisha Blake
Video niet beschikbaar
Als docent geeft Blake leerlingen extra les bij haar thuis. Dat betekent heel veel handjes wassen, en ze moeten allemaal naar de wc. Blake: “Dan was het water dat ik in de ochtend had opgeslagen op. De kraan gaat ’s avonds niet altijd open. We hebben laatst zelfs twee dagen geen water uit de kraan gehad. Dat was echt de hel!"
We hebben laatst zelfs twee dagen geen water uit de kraan gehad.
In 2014 is er met EU-geld een waterpijpleiding aangelegd op het eiland. Gelijk was duidelijk dat het waternetwerk niet goed gelegd was. Omdat het nutsbedrijf in een laag gebied ligt, moet het water meters omhoog gepompt worden. Dat zorgt voor lekkages.
Kamervragen over het waterrantsoen
De rijksoverheid, waar Sint-Eustatius onder valt, garandeert de levering van drinkwater. Dit lijkt dus niet te gebeuren op het eiland. Dat viel ook Tweede Kamerlid Nevin Özütok (GroenLinks) op en zij stelde Kamervragen. Op de vragen beantwoordde de minister van Infrastructuur en Waterstaat dat er eind 2020 reparaties gepland staan.
Daar neemt Özütok geen genoegen mee, en Van Zutphen ook niet. Van Zutphen: “Ik wil weten wat de overheid nu op korte termijn gaat doen om de mensen op Sint-Eustatius te garanderen dat zij kunnen douchen en handen kunnen wassen."
Schuld kan niet in de schoenen van Caribische bestuurders geschoven worden
Sint-Eustatius heeft op dit moment geen eigen eilandsraad (gemeenteraad red.). Den Haag heeft twee jaar geleden het bestuur overgenomen, wegens wanbeleid.
Verantwoordelijk regeringscommissaris Van Rij (CDA) zegt dat hij ‘er alles aandoet om op korte termijn een oplossing te vinden’. “We zijn met man en macht bezig, met de beste bedrijven in Nederland, om te kijken hoe we het waterleidingnetwerk gaan verbeteren. Tot die tijd kunnen mensen gratis drinkwater ophalen bij Stuco (het lokale nutsbedrijf red.). We moeten de komende maanden nog blijven leven met de waterrantsoenering.”
Start onderzoek
De Ombudsman gaat komende week een brief sturen naar staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties en minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen, dat hij een onderzoek gaat starten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Woensdagmiddag debatteert de Kamer over de wet herstel voorzieningen op Sint-Eustatius, dat gaat over het gebrek aan toevoer van schoon drinkwater.
Van Zutphen spreekt van schending van mensenrechten en gaat een onderzoek starten.