Buitenland
VPRO

Marokkaanse zangeres hoopt op Koninklijk Pardon

foto: AI Turk Production / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokkaanse zangeres hoopt op Koninklijk Pardon

Het liefst schittert ze op het podium voor haar tienduizenden fans. Maar nu vreest de Marokkaanse zangeres Dounia Batma gevangenisstraf. Tenzij de koning besluit om haar te helpen, vertelt correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Marokko

Gevangenisstraf

De zangeres wordt ervan beschuldigd foto's en privégesprekken van andere foto's te delen via sociale media, met als doel om de reputatie van haar collega's te schaden. "Het zou gaan om het beruchte social media-account Hamza mon BB", vertelt Jadir. "Dat account had miljoenen volgers en veel artiesten vreesden dat hun privacy geschonden zou worden. Een aantal carrières zijn zelfs om zeep geholpen. Een bekende presentatrice verloor haar baan vanwege onfatsoenlijk gedrag, nadat haar foto's waren uitgelekt."

Op sociale media heeft Batma een bijzondere oproep gedaan en de Marokkaanse koning gevraagd om een pardon.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koninklijk pardon

Heeft een Koninklijk Pardon kans van slagen? "Het is gebruikelijk gevangen die berouw tonen met de feestdagen eerder worden vrijgelaten. Maar vooralsnog heeft de koning niet gereageerd op haar verzoek, en is de verwachting dat het ook niet gaat gebeuren."

De kwestie geldt nog steeds als een van de grootste rechtszaken in Marokko. "Batma was voor dit gebeuren een enorm gerespecteerde zangeres. Ze was heel erg geliefd onder de bevolking. Maar na deze zaak nemen de mensen haar veel minder serieus. En veel Marokkanen vinden ook dat ze gewoon haar gevangenisstraf moet uitzitten."

Stemmen uit Gaza: overleven in Rafah & Rwanda-plan legt breuk in Sunaks partij bloot - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie