Buitenland
VPRO

Venezolaans bloedgoud reist via Nederland

foto: Bram Ebusfoto: Bram Ebus
  1. Nieuwschevron right
  2. Venezolaans bloedgoud reist via Nederland

Hoe komt fout goud uit Venezuela via Nederland in Europese steden terecht? Die vraag bracht onderzoekscollectief Info Amazonia tot diep in de Zuid-Amerikaanse oerwouden. Volgens de onderzoekers belandt het illegaal gewonnen goud op de Europese markt, onder andere via commerciële vluchten van onze eigen KLM.

090920 BB Venezuela audio

Venezolaans illegaal goud wordt naar Guyana en Suriname gesmokkeld en vervolgens als 'schoon goud' naar Europa geëxporteerd. Via onder andere KLM-vluchten is goud via Nederland terechtgekomen in de reguliere Europese goudcircuits.

Venezolaans bloedgoud wordt illegaal en onder zeer dubieuze omstandigheden gewonnen. De VS heeft import verboden en het Europarlement en de VN roepen op het te boycotten. Daarom wordt het gesmokkeld. Aanvankelijk gebeurde dat via Aruba en Curaçao, zo bleek uit eerder onderzoek van Info Amazonia, een netwerk van journalisten die door de hele Amazone werken.

"De Antillen hebben nu de controle opgevoerd, dus gaat de smokkel steeds meer via andere routes," zegt de Nederlandse journalist Bram Ebus die deelnam aan het nieuwste onderzoek van de journalisten. Smokkelaars, opkopers en autoriteiten bevestigen dat maandelijks zeker honderden kilo’s Venezolaanse goud naar Guyana wordt gesmokkeld. Een deel gaat verder naar Suriname en vervolgens als lokaal gewonnen goud geëxporteerd naar smelterijen in onder meer Europa. "Vanuit Suriname is dat deels met vluchten van de KLM gedaan," zegt Ebus.

De smokkelroute kwam aan het licht bij 'Mercury', een breder onderzoek naar de handel en smokkel in kwik, dat wordt gebruikt voor de winning van goud, ondersteund door het Rainforest Journalism Fund van het Pulitzer Center on Crisis Reporting en IUCN NL. Het complete rapport gaat begin volgende week online op mercury.infoamazonia.org.

bron: Bram Ebus

bron: Bram Ebus

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie