Buitenland

Doorbraak in Belgische formatie: zeven 'Vivaldi-partijen' eens over inhoud

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doorbraak in Belgische formatie: zeven 'Vivaldi-partijen' eens over inhoud

In België is een akkoord bereikt bij de onderhandelingen over een nieuwe regering. De onderhandelaars van de zeven politieke partijen die een kabinet proberen te vormen, zijn het vanochtend vroeg inhoudelijk eens geworden, meldt de VRT.

"Het is een monstercoalitie en dat moet ook bijna wel. Want met de Vlaams nationalisten wilde men niet regeren of die wilden het zelf niet, maar dat is wel verreweg de grootste groep partijen in Vlaanderen. Dat waren de winnaars van de verkiezingen, het kan dus problematisch zijn dat die niet in de regering zitten", zei correspondent Thomas Spekschoor in het NOS Radio 1 Journaal.

Begroting

De onderhandelaars van de liberalen, christendemocraten, socialisten en groenen van de Open VLD, CD&V, SP.A, PS, MR, Groen en Ecolo zitten al sinds gisterochtend 09.00 uur bijeen om te praten over de begroting. Dat is het sluitstuk van het regeerakkoord waarin komt te staan hoeveel geld ze willen uittrekken voor nieuw beleid en hoe dat verdeeld moeten worden. De mogelijkheden zijn beperkt, omdat de coronacrisis ook in België heeft geleid tot een flink begrotingstekort voor dit jaar en volgend jaar.

"Het lastige punt was de begroting. Er waren al allerlei afspraken tussen de partijen gemaakt, maar wat je dan hoorde was dat al die plannen bij elkaar 11 miljard euro moesten kosten. België heeft al een enorm begrotingstekort en 11 miljard was te veel van het goede. Dus moesten ze dat met z'n allen terugschroeven", aldus Spekschoor.

Wat is afgesproken?

Er zitten geen grote verrassingen in het inhoudelijke akkoord tussen de zeven partijen, meldt de VRT. Er is wel voor 3,3 miljard euro aan nieuw beleid afgesproken.

1,1 miljard euro voor digitalisering van de overheid, het spoor en klimaatbeleid

2,3 miljard euro voor sociaal beleid, zoals het verhogen van de laagste pensioenen

Verder komt er meer geld voor de gezondheidszorg, zo'n 1,2 miljard euro, voor betere salarissen en arbeidsomstandigheden en lagere facturen. Om dat te betalen komen er een speciale belasting voor bedrijven en een 'digitaks' voor techbedrijven als Facebook, Google en Amazon.

Knelpunten wegwerken

Volgens de VRT worden op dit moment de laatste knelpunten weggewerkt. Daarna moet nog gepraat worden over de bevoegdheidsverdeling tussen de zeven partijen en wie de nieuwe premier wordt. Waarschijnlijk krijgt ook België een liberale premier: Alexander de Croo van de Open VLD. De onderhandelaars hopen vanochtend nog een definitief akkoord te bereiken.

Vanavond partijcongressen

Daarna volgt er nog een strakke planning. Als de onderhandelaars klaar zijn, gaan formateurs Alexander De Croo van de Open VLD en Paul Magnette van de PS naar de koning. Vanmiddag geven ze dan met de zeven partijen van de Vivaldi-coalitie, zoals de samenwerking is gaan heten, een persconferentie. De tekst van het akkoord moet vanavond nog worden voorgelegd aan de leden van alle zeven partijen op partijcongressen.

Na al die stappen kan er dan morgenochtend een nieuwe regering worden gepresenteerd. De nieuwe ministers leggen dan de eed af bij de koning en in de middag leest de nieuwe premier een regeringsverklaring voor in het parlement.

Inmiddels is het 492 dagen geleden dat de Belgen naar de stembus gingen, op 27 mei 2019 nadat de tweede regering-Michel in december 2018 was gevallen. De verkiezingen in mei vorig jaar leverden winst op voor links in Wallonië en voor rechts in Vlaanderen. In de loop van de tijd hebben twintig informateurs geprobeerd een meerderheid bijeen te brengen.

De vier jaargetijden

De naam 'Vivaldi-coalitie' verwijst naar de kleuren van de samenwerkende partijen: het blauw van de liberalen, groen van de groenen, rood van de socialisten en oranje van de christendemocraten. Die vier kleuren staan dan elk voor een seizoen (winter, lente, zomer en herfst), wat weer verwijst naar het beroemde muziekstuk De vier jaargetijden van componist Antonio Vivaldi.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie