Buitenland
WNL

Voormalig Unilever-topman Paul Polman roept multinationals op: trek je volledig terug uit Rusland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig Unilever-topman Paul Polman roept multinationals op: trek je volledig terug uit Rusland

Multinationals moeten zich volledig terugtrekken uit Rusland. Dat stelde de voormalig topman van Unilever, Paul Polman, zojuist in Sven Op 1. “De druk van de maatschappij is te groot om te rechtvaardigen dat je, terwijl de oorlog doorgaat, shampoo en tandpasta kan maken.” Er geldt volgens hem wel een uitzondering voor medicijnproducenten en voedselimporteurs.

Polman noemt het besluit om je als groot bedrijf terug te trekken uit de Russische Federatie een “moeilijke beslissing” voor Europese bedrijven. Tegelijkertijd stelt hij ook dat het Europese bedrijfsleven volgens hem niet bereid te veel in het eigen vlees te snijden.

Het feit dat Rusland dreigt met het nationaliseren van bedrijfsbezit, moet in dat besluit volgens Polman geen rol spelen. “Als je in Rusland bent en er belasting betaalt werk je mee aan een regime dat je niet in stand wil houden.” Doorwerken om die “oorlogsmachine van Poetin in leven te houden” is volgens hem. “Je moet toch zorgen dat de Russische maatschappij zelf de gevolgen voelt van wat een man als Poetin aan het doen is.”

Voedselcrisis

Na zijn tijd als CEO bij Unilever schreef Polman Netto positief, een boek met aanwijzingen voor modern en duurzaam leiderschap. Nu adviseert hij bedrijven en overheden over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De oorlog in Oekraïne heeft invloed op de voedselproductie, en tekorten dreigen in sommige delen van de wereld. Op dit moment is er volgens Polman geen tekort aan voedsel, maar is het voedsel volgens hem wel “op de verkeerde plaats.”

Om de dreigende voedselcrisis in delen van de wereld aan te pakken, moet volgens Polman een omslag worden gemaakt in duurzame productie voor de landbouw. Die transitie is volgens hem al aan de gang, “maar die moeten we versnellen.” Ook stelt hij voor dat voedselproducenten en overheden meer data delen over voorraden, zodat dat beter gecoördineerd kan worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie