Buitenland
VPRO

Italië krijgt waarschijnlijk premier met fascistische wortels

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Italië krijgt waarschijnlijk premier met fascistische wortels

Zondag kiest Italië een nieuwe premier, en dat lijkt steeds zekerder iemand met wortels in het fascisme te worden: Giorgia Meloni van de extreemrechtse partij Fratelli d'Italia. Wie is zij, en moet Europa zich zorgen maken? Bureau Buitenland sprak met oud-Italiëcorrespondent Jarl van der Ploeg en Europarlementariër Bas Eickhout.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Europa kijkt naar Giorgia Meloni

Het is vrijwel zeker dat deze Meloni de verkiezingen gaat winnen, vertelt Van der Ploeg. 1 op de 4 Italianen gaat op haar stemmen en dat aantal zou in aanloop van de verkiezingsdag nog kunnen toenemen.

Als ze wint, gaat ze samenwerken met twee andere rechtse partijen. Samen zouden ze de "meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog in Italië" kunnen gaan vormen, aldus Van der Ploeg. Meloni heeft wortels in de fascistische partij die Mussolini opvolgde. Ze zat namelijk in het 'Jeugdfront' van die partij.

Giorgia Meloni is een "neofascist," stelt Bas Eickhout, Groenlinks-Europarlementariër. Haar boodschap is: trots zijn op Italië, Italy-first. In Brussel kijkt men gespannen naar de verkiezingen, want het houdt er "rekening mee dat dat gevolgen zal hebben voor de economie."

Neofascist?

Giorgia Meloni beweert zelf dat ze niets meer met dat fascistische verleden te maken heeft. Ze neemt expliciet afstand van antisemitische wetten die door eerdere Italiaanse fascisten zijn aangenomen rond de Tweede Wereldoorlog.

Van der Ploeg ziet dat anders, "Ze is haar bruine gedachtegoed flink aan het witwassen, ook om de gematigde stemmers op rechts ervan te overtuigen dat ze premierwaardig is." "Maar als je goed kijkt zie je nog steeds een bruine waas om haar heen hangen".

"Op een campagnebijeenkomst riep ze op tot een blokkade van bootmigranten op te richten en ze heeft zo vaak, ook in het recente verleden dingen geroepen van Giorge Soros, dat we daar spreekbuis van zijn," aldus Jarl van der Ploeg.

In Italië heeft het woord 'fascist' nooit zo'n negatieve connotatie gekregen als bijvoorbeeld in Nederland, stelt Van der Ploeg. "Ik heb de afgelopen jaren met heel veel Italianen gesproken die zeggen, 'Mussolini was zo slecht nog niet'".

Waarom stemmen Italianen op Giorgia Meloni?

Zijn degenen die op Meloni stemmen dan ook allemaal neofascisten? Zeker niet, "in Italië leven heel veel zorgen," vertelt Van der Ploeg. "Veel mensen voelen zich door links niet gehoord. Dit zijn mensen die zeggen concrete maatregelen te hebben voor problemen waar wij tegenaan lopen."

De EU had ook meer kunnen doen voor Italië. Het probleem is volgens Bas Eickhout dat de EU geen centraal vluchtelingenbeleid heeft. Italië roept al jaren om meer Europese solidariteit wat betreft opnemen van vluchtelingen, maar het dossier ligt al jarenlang vast. Mede door Nederland, vertelt Eickhout. En op dat sentiment speelt Meloni in.

"Het is een hele conservatieve partij, tegen homorechten, tegen abortus, tegen euthanasie, heel erg anti-migratie." "Dus als zij straks premier wordt kun je verwachten dat het een rechts-conservatieve regering wordt."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie