Buitenland
VPRO

Erdogan: 'De Turkse taal staat onder druk van indringers'

foto: Adem ALTAN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erdogan: 'De Turkse taal staat onder druk van indringers'

''Onze taal staat onder druk van indringers'', zo waarschuwt president Erdogan in een toespraak. Het is iets waar hij zich grote zorgen over maakt. Maar spreekt de president zelf wel altijd zo goed zijn taal? Journalist en Turkoloog Zehra Kaya volgt de Turkse discussie op de voet.

Buitenland Uitgelicht: Turkije

Invasie van andere talen

''Erdogan maakt zich druk om jongeren die buitenlandse termen gebruiken op sociale media. Hij ziet het als een invasie van Europese talen.'' De president spreekt volgens journalist zelfs over een ziekte en epidemie.

''Een volk dat zijn taal niet kan voortzetten raakt op termijn ook zijn religieuze en culturele waarde kwijt'', stelt de president. Ernstige taal, en de Turkse Hoge Raad die toeziet op de Media steunt hem ook in die uitspraken, vertelt Kaya.

Erdogan gebruikt Arabische termen

Maar de mensen tot wie Erdogan zich richt, de jongeren op de sociale media, die bekijken het toch iets anders. ''Zij hebben juist kritiek op het taalgebruik van Erdogan zelf. Hij is de eerste Turkse president die zoveel Arabische termen gebruikt'', zegt Kaya.

Ook in deze toespraak viel dat haar op. ''Het zijn ook Arabische termen die de gemiddelde Turk niet kent. Hij gebruikt woorden die niet zo wijdverbreid zijn.''

Kortom, voorlopig zal de taal-polarisatie in Turkije tussen de jongeren en de president nog wel even voortduren.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie