Buitenland
VPRO

Een dag na de winst van de SPD

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een dag na de winst van de SPD

Met het vertrek van Angela Merkel heeft de CDU afgelopen zondag niet alleen hun bondskanselier verloren, maar ook de kans op de zetel zelf. De SPD met Olaf Scholz aan het hoofd heeft de Duitse verkiezingen gewonnen en de christendemocraten ingehaald. Volgens Anke Plättner, journalist bij de WDR, kan het verlies van de CDU óók op het conto van Merkel geschreven worden, zo stelt ze in Duitsland kiest.

Duitsland Kiest

De SPD heeft de Duitse verkiezingen gewonnen met 206 van de 735 zetels in het parlement. Hiermee laten zij de CDU, de partij van Angela Merkel en tot voorheen de grootste partij in Duitsland, achter zich. Volgens Anke Plättner heeft de CDU dit verlies te danken aan de veroudering in de partij, vertelt ze in Duitsland Kiest. In Duitsland wordt de CDU volgens haar al snel als oude partij gezien en trekken jonge stemmers eerder richting partijen als de Groenen en de FDP.

Ze vindt het positieve imago dat Merkel in Nederland geniet daarom best opvallend. “Jullie in Nederland zijn altijd zo enthousiast over Merkel, maar misschien moeten jullie ook eens goed kijken hoe ze haar partij nu achterlaat. Dat is namelijk behoorlijk dramatisch.”

Gebrek aan hervormingen

Merkel krijgt al langer kritiek vanwege het gebrek aan structurele hervormingen in Duitsland. Plättner stelt dat de verkiezingsuitslag duidelijk maakt dat de kiezer wil dat er meer tempo komt. “Er moet iets worden aangepakt in dit land, daar ontbrak het onder Merkel toch aan. Dat gaat niet alleen over klimaat, sociale ongelijkheid maar zeker ook over digitalisering. Daar ligt dit land hopeloos achter en is echt veel ontevredenheid over.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie