Buitenland

Recht om naar huis te gaan?: Australiërs starten zaak tegen regering

NTRNOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Recht om naar huis te gaan?: Australiërs starten zaak tegen regering

Tienduizenden Australiërs over de hele wereld kunnen niet terug naar huis. Vanwege corona laat het land maar mondjesmaat mensen toe. Een aantal van die gestrande Australiërs heeft nu een zaak aangespannen bij het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.

''Ze zijn heel bang dat ze corona niet onder controle kunnen houden", zei correspondent Meike Wijers in Nieuws en Co. Dat is volgens haar de verklaring voor het feit dat Australië voorzichtig is met het toelaten van mensen.

Luisteren: Correspondent Meike Wijers over Australiërs die niet terug naar huis kunnen

Australië heeft een streng beleid om het virus van het eiland te houden. Zo moet je bij binnenkomst verplicht in een hotel in quarantaine. De overheid komt je zelfs met een busje ophalen om je naar dat hotel te brengen.

Het beleid werkt. Op het eiland waait het virus niet rond en zijn er relatief weinig coronadoden. Al zorgt het beleid volgens de Australiër die de zaak aanspant dus ook voor onmenselijke situaties. ''In de praktijk betekent het dat mensen hun huis en hun baan hebben verloren", vertelt Wijers. Het zou gaan om tienduizenden mensen.

Een ziek familielid, maar niet naar huis kunnen

Het beleid treft vooral Australiërs die tijdens het uitbreken van de pandemie in het buitenland zaten en sindsdien moeilijk naar huis kunnen. ''Mensen kunnen niet bij familie zijn. Ik sprak een vrouw wiens moeder een jaar geleden hoorde dat ze ongeneeslijk ziek is. Zij probeert sindsdien tevergeefs naar haar moeder te gaan. Het is haar grootste angst dat ze niet op tijd is'', vertelt Wijers.

De Australiërs die de zaak aanspannen doen een beroep op hun recht om naar huis te gaan. Dat doen ze op basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, een verdrag van de VN. Volgens de advocaat die de Australiërs bijstaat, handelt de premier van Australië immoreel met zijn beleid.

''De advocaat verwacht dat het wel een kans maakt'', zegt Wijers. Een voorlopige uitspraak in de zaak zal over een paar weken worden gedaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie