Buitenland
NOSNTR

Wat is er aan de hand in Wit-Rusland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er aan de hand in Wit-Rusland?

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja, zevenkamper Yana Maksimova en haar man, atleet Andrei Kravchenko: alle drie keren ze niet meer terug naar hun thuisland. Ze voelen zich niet veilig. Wat is er aan de hand in het land?

Dat de atleten liever niet teruggaan, is voor correspondent Geert Groot Koerkamp geen verrassing. "We hebben vandaag nog gezien dat voor demonstreren celstraffen kunnen worden uitgegeven", zegt hij in Nieuws en Co.

Timanovskaja gaat naar Polen, Maksimova en haar man verblijven in Duitsland. Maar ook in Nederland bevinden zich Wit-Russische inwoners die huiverig zijn om te praten. "De meesten hebben familie thuis en zijn bang dat hen iets aangedaan wordt als ze zich uitspreken", vertelt kunstenaar Tasha.

Beluister hier het gesprek met de Wit-Russiche kunstenaars

Gisteren werd het lichaam van een Wit-Russische activist aangetroffen in Oekraïne. "Wat je nu op de televisie ziet in Wit-Rusland is dat het een internationale samenzwering zou zijn", vertelt Koerkamp. "Alles wordt in verband gebracht als een samenzwering om Wit-Rusland zwart te maken."

Oppositie vastgezet

De zaak tegen oppositieleider Maria Kolesnikova begon ook vandaag. "Zij is een van de drie vrouwen die de presidentscampagne van een oppositieleider hebben gedragen. Het kan haar 12 jaar gevangenisstraf opleveren."

In Nederland geeft Tasha niet op. Ze blijft activistische kunst maken. "Voor mij is dat de beste manier om te spreken over wat er gebeurt en mensen in Nederland te benaderen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie