Buitenland
VPRO

Egyptische frisdrank als symbool voor Gaza-solidariteit

foto: YouTube / Spiro Spathis
  1. Nieuwschevron right
  2. Egyptische frisdrank als symbool voor Gaza-solidariteit

In Egypte is een lokaal frisdrankmerk opeens razend populair. De frisdrank, ‘Spiro Spathis’ genaamd, is een symbool geworden voor solidariteit met de Palestijnen in Gaza. Correspondent Ruth Vandewalle vertelt erover in Bureau Buitenland.

Oudste frisdrank

"Spiro Spathis is de oudste frisdrank van Egypte, uitgevonden in 1920 door de imker Spathis, één van de vele Grieken die toen in Egypte leefden", vertelt Vandewalle. "Het is een drankje met bubbels en er zijn verschillende fruitsmaken: ananas, perzik, kiwi, appel, citroen, mandarijn, Griekse druiven. Ik heb het zelf nog niet kunnen proeven omdat het nu overal is uitverkocht."

"Demonstraties zijn niet toegestaan in Egypte, daarom proberen Egyptenaren op andere manieren hun solidariteit met Palestijnen te tonen", aldus de correspondent. Eén van die manieren is het boycotten van bedrijven die Israël steunen, zoals Coca-Cola, dat in de bezette gebieden opereert. "Als gevolg van die boycot is de verkoop van het drankje 'Spiro Spathis' met 300% gestegen."

Op sociale media promoten Egyptische influencers het drankje als alternatief voor frisdrankmerken die banden hebben met Israël:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brede boycot

Ook bedrijven zoals McDonald's en Starbucks worden geboycot vanwege banden met Israël. "Het is een teken van solidariteit en een bewuste keuze van Egyptenaren om producten te steunen die '100% made in Egypt' zijn. Zelfs als dat betekent dat ze hun favoriete buitenlandse merken moeten opgeven", zegt Vandewalle. “En zo is Spiro Spathis een soort symbool geworden voor solidariteit met Gaza."

De lange arm van het Eritrese regime & De bananenschil van Labour - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie