Buitenland
VPRO

In Praag zijn fietsenrekken ver te zoeken

foto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. In Praag zijn fietsenrekken ver te zoeken

In de Tsjechische hoofdstad Praag kunnen de mensen hun fiets maar moeilijk kwijt. Journalist Laura Postma vertelt in Buitenland Uitgelicht waarom.

Buitenland Uitgelicht: Tsjechië met Laura Postma

Enquête

Steeds meer Pragenaren stappen op de fiets, vertelt Postma. “Inmiddels bijna een half miljoen van de bijna anderhalf miljoen inwoners.” Het huidige stadsbestuur, onder leiding van de progressieve burgemeester Zdenek Hrib van de Piratenpartij, is erop gefocust om van Praag een groenere, fietsvriendelijker stad te maken. Maar de toename wordt nog niet helemaal goed opgevangen. Zo kwam in een recente enquête naar voren dat fietsgebruikers maar moeilijk hun fiets konden stallen in de stad. “Zo'n 60 procent van de fietsers.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureaucratie

Aan geld ligt het niet. Het stadsbestuur trekt 6 miljoen kronen, dat is zo'n 250.000 euro, uit om ervoor te zorgen dat op elke hoek van de straat in de stad een fietsenrek komt te staan. Maar de grote vraag is wanneer dat gaat gebeuren. Volgens Postma gaat er namelijk een bureaucratisch proces aan de realisatie vooraf. Zo moet er per stadsdeel uitgebreid worden besproken en bekeken of een fietsenrek wel op die ene stoep kan worden geplaatst. “En komt dat dan niet in de weg te staan bij het ophalen van vuilnis?” Een personeelstekort bij de gemeente zorgt eveneens voor vertraging.

Smichov

De enquête noemt enkele plekken in de stad waar fietsenrekken het meest worden gemist. “De oude binnenstad, die op toeristen is gericht, en een groot gebied rondom het treinstation Smichov. Dat is het tweede grootste station van Praag.” Op Smichov arriveren volgens de journalist veel mensen die vanuit de randwijken komen en vanaf dat station graag verder willen met de fiets. “Als alternatief voor een fietsenrek zetten Pragenaren hun fiets nu tegen een lantaarnpaal of een hek, of verplaatsen zich naar een dichtstbijzijnd parkeerpunt, maar dat ligt dan toch vaak verder weg dan gewenst.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zomerprogrammering Verre geluiden - Bureau Buitenland
Vanaf maandag 18 juli, elke werkdag, tussen 13.30 en 14.00 uur, VPRO, NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie