Buitenland
NOSNTR

Hongarije neemt noodwet aan: premier regeert zonder parlement

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongarije neemt noodwet aan: premier regeert zonder parlement

Het Hongaarse parlement heeft vanmiddag voor een noodwet gestemd waardoor alle macht in handen is gekomen van premier Viktor Orbán. Hij zegt de coronacrisis het best te kunnen bestrijden als hij beslissingen kan nemen zonder tussenkomst van het parlement. De noodwet geldt voor onbepaalde tijd.

Noodwet voor onbepaalde tijd in Hongarije

Hoewel overal ter wereld regeringen met noodtoestanden en decreten meer macht naar zich toe trekken, dreigt de Hongaarse regering volgens critici de uitbraak van het coronavirus te misbruiken om de democratie van Hongarije permanent buitenspel te zetten. De oppositiepartijen in Hongarije hadden daarom een tijdslimiet voorgesteld, maar deze is afgewezen.

Vrije pers wordt ingedamd

Door de noodwet kan het kabinet van Hongarije voor onbepaalde tijd wetten maken en schrappen zonder inmenging van het parlement of verkiezingen.

Journalisten en mensen die nepnieuws verspreiden zouden ook tot vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen voor het verspreiden van desinformatie. Journalisten vrezen dat de wet misbruikt gaat worden om de vrije pers in te dammen.

'Handelen is noodzakelijk'

Volgens Orbán zelf is de kritiek niet terecht. Hij stelt dat hij niet kan handelen zolang het parlement niet bijeenkomt, maar dat handelen noodzakelijk is om de coronacrisis effectief aan te pakken.

Het parlement kan elk moment het decreet intrekken, maar door de tweederde meerderheid van de partij van Orbán, Fidesz, is de kans dat deze zonder de wens van de premier wordt beëindigd zeer klein.

De volgende nationale verkiezingen staan vooralsnog gepland in 2022. Zolang de noodwet geldt zullen tussentijdse verkiezingen en referenda niet doorgaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie