Buitenland
VPRO

De onderbroekenaffaire van Kim Jong-un

foto: EPA/KCNA
  1. Nieuwschevron right
  2. De onderbroekenaffaire van Kim Jong-un

Een alleenheerser, een onderbroekenfabrikant en een paardrijzadel. Het lijkt het begin van een slechte mop maar het vormt de beginselen van de Zuid-Koreaanse onderbroekenaffaire. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is namelijk een fervent liefhebber van paardrijden. En dat wist ook een onderbroekenfabrikant uit Zuid-Korea. Ifang Bremer vertelt in Bureau Buitenland hoe een cadeau van de zakenman aan de dictator hem zijn kop heeft gekost.

Uitgelicht: Zuid-Korea met Ifang Bremer

Kim Seong-tae, de oprichter van een onderbroekenbedrijf, deed Kim Jong-un in 2019 een zadel van het Franse luxemerk Hermès cadeau om zakelijke deals te sluiten met het Noorden. Het is de laatste ontwikkeling uit een groot corruptieonderzoek in Zuid-Korea dat draait om de onderbroekenfabrikant.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"In 2019 waren de relaties tussen Noord- en Zuid-Korea aan de betere hand. Daar heeft onderbroekenbaas Kim toen een slaatje uit willen slaan", vertelt Bremer. Seong-tae wordt vervolgd voor het mogelijk omkopen van hooggeplaatste Noord-Koreanen in ruil voor handel, waaronder dus de grote leider Kim Jong-un.

Internationale sancties verbieden bijna alle handel met Noord-Korea vanwege het kernwapenprogramma. Bovendien verbieden de Verenigde Naties de export van luxegoederen naar Pyongyang. "Een Hermès zadel hoort zeker tot die categorie, hij kan zo maar een paar jaar de cel in gaan", vertelt de correspondent.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie