Buitenland
VPRO

'Georgische regering laat ware, pro-Russische aard zien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Georgische regering laat ware, pro-Russische aard zien'

In Georgië gaan duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen een wetsvoorstel dat onder meer de persvrijheid zou beperken. Mocht die wet worden aangenomen, dan moeten ngo’s en mediaorganisaties die inkomsten uit het buitenland krijgen, zich registreren als buitenlands agent. En dat is tegen het zere been van de Europese Unie, dat zich de komende maanden buigt over een mogelijke kandidaat-status van Georgië. Een groot deel van de Georgische bevolking smacht naar aansluiting bij de EU, maar de regering lijkt juist naar Rusland te kijken, vertelt Trouw-correspondent Jarron Kamphorst in Bureau Buitenland.

VPRO BB Georgie

Buitenlandse-agentwet

Kamphorst verwacht dat er ook vandaag weer duizenden demonstraten de straat op zullen gaan. "De wet zit er nog steeds aan te komen, en dat willen zij voorkomen." Die wet, die volgens de demonstranten de persvrijheid in het land dreigt in te beperken, staat ook wel bekend als de 'Buitenlandse-agentwet': "Dat houdt in dat als je 20% van je financieren uit het buitenland krijgt als mediaorganisatie of ngo, jij je moet registreren als buitenlandse agent en dat je moet voldoen aan allerlei strikte audit voorwaarden."

Vooral dat de stempel van buitenlands agent zorgt voor onrust. Kamphorst: "In de post-Sovjet wereld is dat een soort brandmerk voor landverrader. Mensen zijn als de dood dat die wet strenger gemaakt kan worden, dat die net als in Rusland als een stok kan dienen om elke vorm van protest of kritiek op de overheid de kop in te drukken."

Rol van Rusland

''De regeringspartij 'Georgische Droom' heeft heel lang gedaan dat ze pro-Europees waren, maar velen vermoeden dat ze in werkelijkheid pro-Russisch zijn.” Volgens Kamphorst valt daar wel wat voor te zeggen. Zo heeft de oprichter van de partij, de oligarch Ivanishvili, hele nauwe banden met Moskou, en wordt vermoed dat hij achter de schermen nog altijd achter de touwtjes trekt van die partij. “Ze laten nu hun masker vallen en hun ware gezicht zien,” aldus Kamhorst die zegt dat de regering hiermee de Georgische kansen op een Europees kandidaat lidmaatschap verspeelt.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie