Buitenland
NOS

Spannende week voor Franse presidentskandidaat Zemmour: wordt hij veroordeeld?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spannende week voor Franse presidentskandidaat Zemmour: wordt hij veroordeeld?

Het wordt een spannende week voor de Franse rechts-populistische presidentskandidaat Éric Zemmour. Er staan hem twee rechterlijke uitspraken te wachten. De Fransman wordt onder meer beschuldigd van het aanzetten tot rassenhaat en het ontkennen van misdaden tegen de menselijkheid.

Nieuwsuur-verslaggever Saskia Dekkers vertelt in NOS Met het Oog op Morgen wie Zemmour is. "Hij is ultrarechts en 63 jaar. Hij heeft een paar thema’s: anti-migratie, anti-islam en anti-systeem. Dus hij lijkt een beetje op Trump, daar wordt hij mee vergeleken. Hij is iemand die heel provocerende uitspraken doet. Iedere week is er wel iets aan de hand waardoor alle ogen op hem gericht zijn."

Wat mensen zo aanspreekt aan Zemmour? "Hij doorbreekt taboes", zegt Dekkers. "Hij zegt wat anderen niet durven te zeggen. Hij komt op voor mensen die bang zijn voor migratie, moslims en denken dat het in Frankrijk alleen maar slechter gaat."

Beschuldigingen

Zemmour wordt vervolgd voor een tv-uitzending, waarin hij uitspraken deed over minderjarige migranten. Hij zei: "Ze hebben hier niets te zoeken, het zijn dieven, moordenaars, verkrachters. Dat is het enige wat ze zijn. Je moet ze terugsturen. Ze hoeven hier niet eens te komen. Het is een permanente invasie."

Zemmour tijdens een toespraak, eerder deze maand (foto: AFP)

Verder choqueerde hij met de opmerking dat Vichy-Frankrijk, de regering van maarschalk Pétain die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's, Joden juist heeft beschermd. Zemmour werd eerder vrijgesproken in deze zaak, maar er dient nu een hoger beroep.

Verkiezingen

In april zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Dekkers denkt niet dat de rechtszaken Zemmour goed uitkomen. "Hij is ook van plan om te vragen of het hoger beroep uitgesteld kan worden. Uiteindelijk is dit niet in zijn voordeel. Zeker die uitspraak over Vichy-Frankrijk, die is veel Fransen toch in het verkeerde keelgat geschoten."

Ster advertentie
Ster advertentie