Buitenland
AVROTROS

Geen patat meer bij Russische McDonald's, inwoners lijden door sancties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen patat meer bij Russische McDonald's, inwoners lijden door sancties

Een tekort aan aardappelen, bankpassen die niet kunnen worden uitgegeven en machines van bakkers die niet vervangen kunnen worden; de sancties jegens Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne raken niet alleen de Nederlander met een hoge gasrekening, maar treffen ook de Russische inwoners hard. Dit zegt dr. Mariëlle Wijermars in dr Kelder en Co. "Ik vind het cru."

Gewone Russen slachtoffer

Volgens Wijermars zijn voornamelijk de "gewone" Russen slachtoffer. "De elite kan zich afzijdig houden en zich goed beschermen." Dr. Kelder zag dat de McDonald's weer heropend is in Rusland, onder een andere naam, en vroeg zich af of de Russen het wel zo slecht hebben nu en het Westen zichzelf niet in de voet heeft geschoten.

Wijermars zegt dat de impact in Rusland voor een bepaalde groep groot is. "Sommige vestigingen van de heropende McDonald's hebben geen french fries meer." De universitair docent Cyber-security en politiek aan de Universiteit Maastricht zegt dat dit "knullige" voorbeeld exemplarisch is.

Zo wordt alles duurder en gaan fabrieken dicht, waardoor er geen salarissen meer bij inwoners binnenkomen. Dat is voor Russen extra problematisch, omdat de meesten geen spaargeld hebben.

Lijden wordt groter

Ondanks de gemengde gevoelens over de situatie in Rusland begrijpt Wijermars de sancties wel. Dr. Kelder verwijst terloops nog naar een volksverhaal dat over Russen de ronde doet: het Russische volk zou goed zijn in lijden. Wijermars kijkt bedenkelijk en verwacht dat het lijden voor Russen de komende tijd alleen maar groter zal worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie