Buitenland
AVROTROS

Deense kabinet verbiedt nieuwe liefdesrelatie voor gevangenen met levenslang

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Deense kabinet verbiedt nieuwe liefdesrelatie voor gevangenen met levenslang

Deense gevangenen die levenslang hebben, mogen straks geen nieuwe liefdesrelatie meer aanknopen. Dat heeft het Deense kabinet besloten nadat een 17-jarig meisje het probeerde aan te leggen met Peter Madsen, de man die in 2017 een Zweedse journalist vermoordde op zijn eigen duikboot.

Dit is geen verstandige beslissing, zegt Carolien Roodvoets, psychotherapeut en schrijver van het boek De aantrekkingskracht van foute mannen. "Ik denk dat er andere manieren zijn. Ik denk dat een verbod niet goed is. Zo groot zijn de mogelijkheden voor daten niet en het is echt niet zo dat die gevangenissen snel in een bordeel veranderen." Roodvoets vindt het niet verstandig dat Denen op basis van één incident met zo’n ingrijpende maatregel komen.

Fascinatie voor gedetineerden

Roodvoets heeft een duidelijke verklaring voor het feit dat er vrouwen zijn die graag een relatie beginnen met een bekende crimineel. "Je wordt ook zelf bijzonder. Van een meisje-niemand, word je opeens de persoon die nauw contact heeft met een gedetineerde. Het maakt het leven spannender." Ook fascinatie voor de misdaad een belangrijke motivatie, zegt de schrijver. "Wij zijn allemaal wel gefascineerd door misdaad. We lezen crimes, kijken series hierover."

Toen ze op jonge leeftijd in een tbs-kliniek werkte, ontwikkelde Roodvoets zelf ook gevoelens voor een gedetineerde, maar daar ze wist de boot af te houden. "In mijn geval is het gelukkig goed afgelopen, maar die gevoelens kun je krijgen. Daarom moet er altijd goede begeleiding zijn. Want gedetineerden hebben naast een aantrekkelijke kant- vaak ook een donkere kanten."

Gevangenen

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie