Buitenland
AVROTROS

Wat als Poetin uit het raam valt? Mart de Kruif over 2 jaar oorlog in Oekraïne

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als Poetin uit het raam valt? Mart de Kruif over 2 jaar oorlog in Oekraïne

Het begin van de oorlog in Oekraïne, het bloedbad in Boetsja, de invasie in Marioepol: voor oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif de meest pessimistische momenten uit twee jaar oorlog in Oekraïne. Dat vertelt hij in MISCHA!.

#422 - Mart de Kruif: 'De bruutheid van oorlog snap ik nog steeds niet' - MISCHA!

De Kruif over het begin van de oorlog: "We zagen die enorme macht van het Russische militaire apparaat Oekraïne binnenvallen, dan word je boos, je denkt: het is weer zover." Ook de aanval in Boetsja in maart 2022 stemde De Kruif bijzonder somber. "De meedogenloosheid, onschuldige burgers die zo worden afgemaakt. Een ander woord is er niet voor. En dan de beelden van de schouwburg in Marioepol waar mensen vluchten. Dat je zo met ze omgaat, zo weinig waarde hecht aan leven. Het is een hele donkere kant van de mensheid."

'Je kunt beter een vijand hebben die je kent'

Een lichtpuntje voor De Kruif? "Hoe Nederland omging met de vluchtelingen, de spontane beweging die er was: wij gaan mensen helpen, wij gaan ze opvangen.”

Al twee jaar lang is De Kruif een veel geziene gast in talkshows en tv- en radioprogramma's. Samen met Peter van Uhm maakt hij sinds een jaar de podcast Veldheren, waarin ze uitleggen hoe oorlog werkt, en dan met name de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. En datzelfde doen ze in de theaters met Veldheren Live. En nu is er ook de podcast Veldheren Historisch, die hij samen met zijn zoon en geschiedenisleraar Tom maakt.

De Kruif wordt vaak gevraagd wat er gebeurt als Poetin uit het raam valt, verandert er dan iets? "Ik vrees van niet. Mensen die het beter weten dan ik zeggen: het is een kliek van mensen, een inner circle. Bovendien: je kunt beter een vijand hebben die je kent, dan een vijand die je helemaal niet kent, want dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen."

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie