Oproep sancties tegen Israël groeit: 'Als we wachten op de EU, leeft misschien niemand meer in Gaza'
- Nieuws
- Oproep sancties tegen Israël groeit: 'Als we wachten op de EU, leeft misschien niemand meer in Gaza'
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken buigen zich over voorstel van minister Casper Veldkamp (NSC) om een onderzoek in te stellen naar de mensenrechtenschending door Israël. Dat zou kunnen leiden tot de opschorting van het associatieverdrag met de EU. "Het zijn stappen in de goede richting maar voor de situatie in Gaza maakt dit vooralsnog weinig verschil", zegt conflictanalist Erwin van Veen in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Ondraaglijk
De opschorting van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Israël ligt nu op tafel. Volgens dat verdrag moeten beide partijen zich houden aan het internationaal recht. Maar tal van mensenrechtenorganisaties en deskundigen stellen dat Israël die verplichting overtreedt.
De kans dat de lidstaten tot een gemeenschappelijk besluit komen over maatregelen tegen Israël is echter klein. Landen als Duitsland en Hongarije liggen dwars, en voor een volledige opschorting is unanimiteit vereist. Frankrijk wil zelfs verder gaan: samen met Canada en het Verenigd Koninkrijk dreigt het met "concrete maatregelen" als Israël het offensief niet staakt en geen humanitaire hulp toelaat in Gaza.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Noël Barrot, sprak op de Franse radio van een "ondraaglijke" situatie. Volgens hem maakt Israël van Gaza een "begraafplaats".
Gezien de situatie heeft de Europese Commissie de verplichting om per direct maatregelen te nemen.
EU belangrijkste afzetmarkt
Het associatieverdrag met de Europese Unie levert Israël handelsvoordelen op. "De opschorting zou verregaande gevolgen hebben voor Israël want de EU is zijn grootste afzetmarkt", zegt Erwin van Veen van het Clingendael Instituut.
Europarlementariër Thijs Reuten (GroenLinks-PvDA) roept de Europese Commissie op om het associatieverdrag op te schorten, zonder te wachten op de lidstaten. "Gezien de situatie heeft de Commissie de verplichting om per direct maatregelen te nemen."
Reuten pleit ook voor aanvullende sancties, zoals inreisbeperkingen, het bevriezen van eigendommen en een wapenembargo om druk uit te oefenen op de Israëlische regering.
Van Veen: "Het associatieverdrag had allang opgeschort moeten zijn. Artikel 2 is glashelder over het respecteren van mensenrechten. Israël schendt die op grove wijze. Tegen de tijd dat de EU-regeringen tot een opschorting besluiten, leeft er misschien niemand meer in Gaza."
Internationale roep sancties tegen Israël groeit & 'Historische doorbraak pandemieakkoord' - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.