Buitenland
HUMAN

'Oekraïne heeft meer toekomst dan Rusland'

foto: HUMANfoto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oekraïne heeft meer toekomst dan Rusland'

"Ik denk dat Oekraïne wel een toekomst heeft en Rusland niet," aldus de Russisch-Nederlandse journalist Sophia Kornienko tegen Coen Verbraak in De Publieke Tribune.

Video niet beschikbaar

De Russische invasie in Oekraïne kostte tot nu toe duizenden militairen en burgers het leven. Complete dorpen en steden in Oekraïne zijn verwoest. Maar sinds Moskou besloot een oorlog te beginnen staat ook de wereld van veel Russen op z'n kop.

Zoals die van de Russisch-Nederlandse journalist Sohia Kornienko. Geboren in het door de Sovjet-Unie bezette Estland en getogen in Sint Petersburg, werkte ze jarenlang als journalist voor zowel onafhankelijke Russischtalige als Westerse media. Ze maakt zich al jaren ernstig zorgen om de staat van het vrije woord in haar thuisland. In een persoonlijke brief aan de leden van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad vraagt ze om steun voor de vele vervolgde en gevluchte Russische journalisten.

Quote

Ik denk dat Oekraïne wel een toekomst heeft en Rusland niet

Russisch-Nederlandse journalist Sophia Kornienko

Vooropgesteld: de oorlog in Oekraïne is vreselijk. Toch gloort er wat Kornienko betreft tenminste nog een sprankje hoop voor dat land. "Ik ben een beetje optimistisch over Oekraïne en eigenlijk heel somber over Rusland. Want ook al gaat deze oorlog heel veel slachtoffers kosten, ik denk dat Oekraïne wel een toekomst heeft en Rusland niet."

Hoe is het vandaag de dag om Rus te zijn in het Westen? Hoe verhouden gewone Russen zich tot die oorlog in Oekraïne? Hoe gaan zij om met schaamte en angst? Hoe is om verscheurd te worden door je eigen vaderland? En wat blijft er volgens hun over van het land waar ze geboren en getogen zijn?

Luister nu de hele aflevering:

#46 - Verscheurd door Moeder Rusland - De Publieke Tribune

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie