Naar homepage
Buitenland

Arnon Grunberg: 'We moeten bestorming Capitool niet overdrijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arnon Grunberg: 'We moeten bestorming Capitool niet overdrijven'

Het geweld bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw viel gisteren nog mee. Dat zei schrijver Arnon Grunberg die al vijfentwintig jaar in Amerika woont in Dit is de Dag. "Ik vond het helemaal niet zo’n verschrikkelijk gewelddadige demonstratie. Zeker als je bedenkt hoeveel wapens er in Amerika zijn."

Grunberg blikte samen met theoloog Mirjam Sterk, politicoloog Roderick Veelo en Henk Jan van Schothorst van de Transatlantic Christian Council terug op de gebeurtenissen een dag eerder, toen Trump aanhangers het Capitool in Washington betraden. Op dat moment was de Senaat bijeen om verkiezingsuitslag definitief vast te stellen.

Grunberg is blij dat de politie geen geweld heeft gebruikt om de demonstranten tegen te houden: "De politie heeft er voor gekozen om de afgevaardigden te beschermen. Stel dat ze hadden geprobeerd de demonstranten tegen te houden en dat had enorm veel doden en gewonden opgeleverd. Dan vind ik dit toch de juiste afweging. Hoe erg het ook was dat de beraadslagingen zijn onderbroken."

Geen kerk

Bovendien meent Grunberg dat de impact van het betreden van het Capitool als democratische symbool niet overdreven moet worden: "Een parlement is nog geen kerk, geen gebedstempel. We moeten de symboliek niet overdrijven en we moeten ook de nadruk leggen op het feit dat nog diezelfde avond de beraadslaging tot een goed einde zijn gekomen."

Ster advertentie
Ster advertentie