Buitenland

Vaccintoerisme: naar Servië voor een prikkie

VPRO
foto: OLIVER BUNIC / AFPfoto: OLIVER BUNIC / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccintoerisme: naar Servië voor een prikkie

Vanavond krijgen we vermoedelijk weer te horen waarom de lockdown toch nog niet versoepeld kan worden. Maar alle terrassen op een stokje: er is natuurlijk maar een ding wat echt voor verlichting zorgt en dat is vaccineren.

Er is een vaccinatiebeleid, maar wie geen geduld meer heeft om op zijn of haar vaccinatie-oproep te wachten, kan terecht bij Thomas Zaatman van reisbureau Party in Belgrade. Zoals de naam doet vermoeden organiseert hij normaal feestreisjes naar Servië. Maar die zijn er voorlopig nog even niet. Nu brengt hij, voor zover de voorraad strekt, Nederlanders naar Belgrado voor een prikkie. Het overschot aan vaccins dat zij daar hebben nodigt uit tot vaccintoerisme.

Er hebben zich nu zo'n 500 mensen aangemeld voor zo'n vaccinatiereisje. Wanneer ze kunnen vertrekken? Dat weet Zaatman nog niet. "Het is qua planning bijna een militaire operatie. Mensen die meewillen moeten van alles invullen. Welk vaccin ze willen, of ze een tweede en derde keuze hebben, noem maar op. Die documenten verstuur ik naar de Servische overheid en dan is het wachten", vertelt hij in Bureau Buitenland.

Wachten en wachten...

Wachten op groen licht, wachten op tegenbericht: of en wanneer het voorkeursvaccin beschikbaar is. "De overheid laat dan weten wanneer je langs kan komen - dat kan makkelijk weken duren - en hoe lang je de tijd hebt om het op te halen. Je moet dus wel echt klaarstaan om te gaan."

Dat het allemaal zo ad hoc is, komt doordat het om vaccins gaat die overblijven. Inmiddels heeft ongeveer de helft van de Serviërs een eerste prik gehad en niet overal in het land is de vaccinatiebereidheid even hoog. "Daardoor blijven er vaccins over. Het is niet zo dat wij voorrang krijgen op de Serviërs." Vooral Pfizer en Moderna kennen inmiddels lange wachttijden.

Chinees vaccin

Naast de Europese en Amerikaanse vaccins, kun je in Servië ook terecht voor de Russische en Chinese vaccins. Die laatste zijn vooral in trek bij Nederlanders met een Chinese achtergrond. "Die mogen alleen China in met een Chinees vaccin. Dit is voor hen de enige manier om weer eens naar familie te gaan.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie