Buitenland

Speedpil Captagon maakt Syrië ’s werelds jongste narcostaat

VPRO
foto: EPA/CIRO FUSCO
  1. Nieuwschevron right
  2. Speedpil Captagon maakt Syrië ’s werelds jongste narcostaat

Tussen het puin van de oorlog ontpopt Syrië zich als 's werelds jongste narcostaat. De speed-achtige pil Captagon is er inmiddels exportproduct nummer één. En dat is niet de enige manier waarop de familie Assad zich meer en meer als een maffia-clan lijkt te gedragen.

Speedpil maakt Syrië ’s werelds jongste narcostaat

"Bondgenoten van de president zitten hier heel erg in verwikkeld," zegt Fernande van Tets, journalist en auteur van het boek 'Vier Seizoenen in Damascus'. "Wie ook een grote speler hierin is, is de Vierde Brigade: een deel van het Syrische leger dat wordt bestuurd door een broer van Assad."

Captagon

De pil Captagon, een geel/witte speed-achtige partydrug, wordt al een paar jaar gebruikt in de Golfstaten en Saoedi-Arabië. "Het kwam jaren geleden al in het nieuws, maar wat je ziet is dat de hoeveelheid enorm is toegenomen in de afgelopen jaren."

De onderschepte ladingen komen in waarde al ver boven de legale export van het land uit. Maar de Assads gedragen zich op meer flanken als een maffiafamilie. Zo gaan ze ook achter de bedrijven van hun eigen vrienden en familie aan. "Ze krijgen eerst een rekening voor achterstallige belastingen. Maar als je niet betaalt, word je uit bed gelicht door de Syrische veiligheidsdiensten." Volgens Assad om corruptie aan te pakken. "Assad heeft geld nodig om munitie te kopen van Rusland voor een nieuw offensief. En hij moest tóch over de brug komen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie