Buitenland
NOSNTR

‘Het justitiesysteem is een bevoegdheid van de lidstaat, niet van de EU’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Het justitiesysteem is een bevoegdheid van de lidstaat, niet van de EU’

Poolse premier Morawiecki vindt dat de bevoegdheid van de EU grenzen heeft. Het Poolse gerechtshof heeft recentelijk bepaald dat Pools recht boven Europees recht gaat, en dat is compleet in tegenspraak met Europese afspraken. Vandaag kwam het Europese parlement samen om te praten over die uitspraak.

Europees Parlement komt samen over uitspraak Pools gerechtshof

‘Ik heb dit, in het tweeënhalf jaar dat ik hier zit, nog nooit zo meegemaakt. Het parlement was ongekend fel’, vertelt Europarlementariër Rob Roos van JA21 in Nieuws en Co. Het was vandaag voor het eerst dat de Poolse regering en het Europees Parlement in debat gingen over de omstreden uitspraak, die volgens velen een bom legt onder de basisprincipes van de EU.

Kern

Morawiecki hekelde dat de EU steeds meer nieuwe bevoegdheden heeft gekregen. Volgens hem gaan vooral landen zelf over hun eigen wetten: "We zeggen ja tegen de EU, maar zijn tegen Europees centralisme." Een groot deel van het parlement wijst de woorden van Morawiecki af. Behalve Roos.

Rob Roos van JA21 zit in dezelfde fractie als de partij van de Poolse premier. Hij kan zich wel vinden in de boodschap van Morawiecki. “Daar waar geen bevoegdheden aan Brussel zijn overgedragen, daar geldt de nationale wetgeving.” Volgens Roos is het een goed voorbeeld dat Europa steeds verder wilt integreren. “De kern van de zaak is dat het gaat over het justitie systeem. Dat is een bevoegdheid van het lidstaat. De EU vindt dat het daar nu ook wat over te zeggen heeft, maar dat is niet het geval.”

Bom

Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen legt de uitspraak van de Poolse premier en het Poolse gerechtshof een bom onder de fundamenten van de EU. Roos is het daar niet mee eens. “Heel veel collega’s hier willen die verdere integratie van de lidstaten, maar er wordt nooit gevraagd aan de Europese burger of zij dat willen.”

Toekomst

Vandaag kwam er geen definitief antwoord over wat er nu gaat gebeuren met Polen. EU-correspondent Sander van Hoorn vertelt dat de roep om actie in het parlement groot was. “Er waren verschillende oproepen aan de Europese Commissie om sancties te treffen.” Of dat werkelijk gaat gebeuren is nog de vraag. Komende vrijdag komen verschillende regeringsleiders bij elkaar, maar van Hoorn verwacht nog niet al te veel actie. “De regeringsleiders hebben geen zin in ruzie.”

NC polen

Ster advertentie
Ster advertentie