Buitenland
NOS

'Iedereen dacht dat Le Pen geen gevaar voor Macron zou vormen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedereen dacht dat Le Pen geen gevaar voor Macron zou vormen'

De Fransen mogen vandaag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. De laatste peilingen doen vermoeden dat er een tweede ronde zal komen. Dan neemt de huidige president Emmanuel Macron het waarschijnlijk op tegen de rechts-radicale Marine Le Pen. Oud-Frankrijk-correspondent Daan Kool voor de Volkskrant was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Het wordt veel spannender dan we heel lang dachten", zegt Kool.

Koopkracht

"Iedereen dacht dat Le Pen geen gevaar voor Macron zou vormen, maar Le Pen heeft een hele slimme campagne gevoerd waarin ze consequent heeft benadrukt dat ze de koopkracht van de Fransen wil verbeteren. En laat nu juist de inflatie en brandstofprijzen omhooggaan. Die situatie, mede door de oorlog in Oekraïne, heeft Le Pen heel erg in het zadel geholpen", stelt Kool.

"Je merkt dat Macron sinds een week ineens veel meer de Fransen oproept om te gaan stemmen, want er is een reële kans dat Le Pen het wordt, dat het rechts-populisme straks in het Élysée zit. Terwijl in het begin zag je dat Macron niet echt campagne voerde. Zijn tegenkandidaten gingen het land in, hij deed gewoon zijn taken als president."

Economische gevolgen

"Macron werd heel populair in de peilingen toen de oorlog net uitbrak. Maar je ziet nu dat de nadruk meer op die economische gevolgen van de oorlog komt te liggen en minder op het veiligheidsaspect voor Frankrijk", aldus Kool. "Twee of drie weken geleden nog maar leek Macron met zijn vingers in zijn neus die verkiezingen te gaan winnen."

oog franse verkiezingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie