Buitenland
KRO-NCRV

Charles Groenhuijsen: 'Ongekende inzet komende verkiezingen VS'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Charles Groenhuijsen: 'Ongekende inzet komende verkiezingen VS'

"De verkiezingen tussen de Democraten en Republikeinen gaan heel fundamenteel over de toekomst van Amerika. De inzet is ongekend", zegt journalist Charles Groenhuijsen in het vooruitblik op het verkiezingsjaar in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Ook valt hem op: "Het socialisme voert steeds vaker de boventoon, met name bij jongeren."

"Het wordt een titanenstrijd", verwacht Amerikakenner Charles Groenhuijsen van de komende verkiezingen in de Verenigde Staten. Hij ziet dat Amerikanen steeds progressiever worden. "Over onderwerpen als homorechten, abortus is inmiddels een progressieve meerderheid."

De approval rating van de zittende President Donald Trump, nu 42 procent, is heel erg laag. "Sinds Truman, 70 jaar geleden, is dat niet zo structureel laag. Zelfs Nixon deed het beter in de peilingen", ziet Groenhuijsen. "Aan de andere kant heeft hij de wind wel in de rug, omdat het goed gaat met de economie."

Talkshow

Groenhuijsen zelf gaat komend jaar de woensdagen presenteren in het nieuwe NPO-programma Op 1. Daar is hij 'aangenaam gespannen' voor.

"We gaan nog veel praten en veel oefenen. Het voelde alsof je na een paar jaar je schaatsen weer onderbindt. Het zat weer als een ouwe jas, dat was prettig."

Ster advertentie
Ster advertentie