Griekenland wil sculpturen terug: 'Hoort hier thuis'
- Nieuws
- Griekenland wil sculpturen terug: 'Hoort hier thuis'
Het is al decennialang een conflict tussen Griekenland en Groot-Brittannië: de teruggave van de Parthenon Marbles, de marmeren sculpturen van de tempel op de Akropolis. Ongeveer de helft is tentoongesteld in het Akropolismuseum, de andere helft bevindt zich in het British Museum in Londen. Griekenland voert de campagne voor hereniging van het Parthenonmarmer nu op. In het NOS Radio 1 Journaal een bijdrage van verslaggever Conny Keessen.
Video niet beschikbaar
Vorige maand keerde vanuit Italië een fragment terug naar Athene. Het is een voet van Artemis, de godin van de jacht. "De directie van dat prachtige museum in Palermo begreep dat het fragment hier thuishoorde," zegt museumdirecteur Nikos Stampolidis. "Dit is een voorbeeld van hoe het kan." Stampolidis doelt hiermee niet alleen op teruggave van andere kleine fragmenten uit bijvoorbeeld het Louvre of een museum in Kopenhagen, maar vooral op de beeldhouwwerken in het British Museum.
Kunstroof
In 1801 liet de Britse Lord Elgin, ambassadeur in het Ottomaanse Rijk, marmeren delen van het fries van het Parthenon verwijderen, volgens hem met toestemming van de sultan. Dat ging niet fijnzinnig. Marmeren blokken met sculpturen werden simpelweg van de tempel afgehakt.
Vijftien jaar later verkocht Elgin ze voor 35.000 pond aan de Britse regering, die ze overdroeg aan het British Museum. De zaak was toen al omstreden. Na de Griekse onafhankelijkheid in 1832 werd al geprobeerd de reliëfs terug te kopen. Maar de campagne werd vooral geïntensiveerd in de jaren 80 van de vorige eeuw.
Tegenwoordig zien velen het meenemen van de antieke beeldhouwwerken als kunstroof. Athene zegt dat Elgin onrechtmatig de delen heeft verwijderd. Bewijs dat de sultan toestemming had gegeven is omstreden. Bovendien was hij ook nog eens een bezetter.
Ommekeer
De Griekse premier Mitsotakis kaartte de zaak rechtstreeks aan tijdens een recente ontmoeting met Britse premier Johnson. Maar net als zijn voorgangers houdt Johnson vol dat de sculpturen legaal zijn verworven door Lord Elgin.
Directeur Stampolidis van het Akropolismuseum wijst op de kantelende Britse publieke opinie. Enkele dagen na de ontmoeting tussen beide premiers werd een peiling gehouden: 59 procent van de Britten is voor de teruggave van de antieke beeldhouwwerken. Dat is nog nooit zo hoog geweest.
The Times ging vorige maand ook overstag en schaarde zich achter teruggave. "Als zelfs de Times of London, na 50 jaar steun voor het standpunt van de Britse regering en het museum, nu zegt dat het Parthenonmarmer moet worden herenigd, is dat een enorme ommekeer", zegt directeur Stampolidis. Het zou volgens hem ethisch gezien een daad van belang zijn als dat gebeurt.
r1jn parthenon
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.