Buitenland
VPRO

Voor je het weet doe je mee aan illegale dierenhandel

foto: Jekesai NJIKIZANA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor je het weet doe je mee aan illegale dierenhandel

Koop je ‘antiek ivoor’ op Marktplaats, dan is de kans groot dat je daarmee onbewust geld geeft aan criminele bendes. En het gaat verder, er worden allerhande levende en dode dieren verhandeld op internet. Deze online handel is gigantisch groot. Het is een schimmige wereld waar overheden moeilijk grip op krijgen. Rikkert Reijnen, expert op het gebied van online illegale dierenhandel bij het IFAW, vertelt in Bureau Buitenland dat het anders moet.

De strijd tegen wildlife cybercrime

Er valt van alles te vinden op het internet. Reptielen, vogels, amfibieën of katachtigen worden niet alleen op 'the dark web' aangeboden maar ook gewoon op websites als Marktplaats en eBay. Naast levende dieren hebben illegale dierenhandelaren zich gestort op dode dieren. Ivoor van olifanten tanden, hoorns van neushoorns en medicijnen gemaakt van onder andere zeepaardjes, planten, berengal of botten van grote katten. Criminelen verdienen er goud geld aan. Letterlijk, want "Een kilo hoorns van de neushoorn is meer waard dan een kilo goud", vertelt Reijnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het probleem ligt in eerste instantie bij de koper. Want "als je niks koopt, wordt er ook niks aangeboden", zo stelt Reijnen. Maar ook in de internationale wetgeving en handhaving zijn er obstakels. In het internationale verdrag, de CITES, is afgesproken dat we alle diersoorten mogen verhandelen tenzij het dieren zijn die op de 'verboden te verhandelen-lijst' staan. Volgens Reijnen is het hoog tijd dat de internationale handel in bedreigde dieren aangepakt wordt met slimmere wetgeving. Want die handel heeft een groot effect op het uitsterven van soorten. "Er zijn ontelbaar veel diersoorten. Dan begin je je af te vragen of we het niet moeten omdraaien. Dus de handel in diersoorten helemaal verbieden en lijsten maken met dieren die wel verhandeld mogen worden. De huidige wetgeving past niet meer bij deze tijdsgeest."

In de strijd tegen illegale dierenhandel ziet Reijen, die afgestudeerd is in psychologie, de oplossing vooral bij het menselijk gedrag. "Wij gebruiken de natuur als bron, en ik vraag mij af hoe we ervoor kunnen zorgen dat we producten, die we eigenlijk niet nodig hebben, niet meer kopen. Mensen gebruiken dieren om zich te onderscheiden van anderen en dat moeten mensen maar doen met dure auto’s, maar niet met wilde dieren." Willen we de aarde een handje helpen, herhaalt Reijnen voor de tweede keer nadrukkelijk: "Zonder vraag is er ook geen aanbod, zo simpel is het."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie