Buitenland
VPRO

Turkse studenten pikken bemoeienis van Erdogan niet meer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse studenten pikken bemoeienis van Erdogan niet meer

Al wekenlang vindt er op een van de bekendste en meest prestigieuze universiteiten van Turkije een opstand plaats. Studenten en docenten van de Bogazici Universiteit protesteren tegen de benoeming van de nieuwe rector Melih Bulu, persoonlijk aangesteld door president Erdogan en aanhanger van zijn partij.

De 22-jarige Suna studeert aan de Bogazici Universiteit en was een van de eersten die begon met protesteren. In de reportage van Bureau Buitenland vertelt zij over de protesten.

VPRO BB Turkije

Macht

"Wij, studenten en docenten van de Bogazici Universiteit protesteren al wekenlang, sinds de aanstelling van de nieuwe rector Melih Bulu." Suna, die om veiligheidsredenen niet met haar achternaam genoemd wordt, vertelt dat de protesten klein begonnen, maar dat inmiddels ook andere universiteiten in Istanbul en Turkije hun steun hebben uitgesproken.

De Bogazici Universiteit staat bekend om haar onafhankelijkheid, liberale denken en democratische waarden: alles waar president Erdogan niet voor staat, zegt Suna. Door zelf een nieuwe rector aan te stellen probeert hij zijn invloed en macht te vergroten.

Geweld

"De universiteit kiest normaal altijd zelf haar rector, nu bemoeit president Erdogan zich er ineens mee", aldus Suna. "Wij willen dat de nieuwe rector per direct ontslag neemt. We gaan pas weg als ook de politieblokkades opgeheven worden en alle opgepakte studenten worden vrijgelaten."

Hoewel de steun voor het protest groeit, groeit daarmee ook het politiegeweld: honderden zijn al gearresteerd. In reactie op de protesten deed president Erdogan er dit weekend nóg een schepje bovenop: in een nachtelijk bevel kondigde hij plotseling aan twee nieuwe faculteiten te openen op Bogazici, om zijn invloed verder uit te breiden.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie