Buitenland

Brexit-deal is rond

foto: Boris Johnson Twitterfoto: Boris Johnson Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit-deal is rond

[NOS] Het is de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gelukt om onder grote tijdsdruk een no-deal-brexit te voorkomen. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Britse premier Johnson maakten in persconferenties bekend dat de deal rond is.

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat er een eerlijke en rechtvaardige overeenkomst ligt, die voor beide partijen het beste is. "Eindelijk is het zover."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie noemt het uitstekend wat het onderhandelingsteam voor elkaar heeft gekregen. Volgens haar had de Europese Unie een heel sterke onderhandelingspositie. De gesprekken waren wel lastiger vanwege de coronacrisis.

"Een harde brexit zou voor beide partijen niet goed zijn geweest, maar het Verenigd Koninkrijk zou harder zijn geraakt. We zijn vanuit een heel sterke positie gekomen tot een veelomvattend akkoord. Dit gaat historie schrijven." Von der Leyen is er zeker van dat beide partijen zich gaan houden aan de afspraken. Gebeurt dat niet, dan zijn volgens haar stevige maatregelen in het akkoord opgenomen.

De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, spreekt van een historisch akkoord. Hij betreurt nog steeds het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten, maar zegt dat zijn parlement alles op alles zal zetten om begin januari de overeenkomst goed te keuren.

Johnson 'toekomst weer in eigen hand'

"Het is mij een genoegen om te zeggen dat we de grootste deal hebben bereikt", zei de Britse premier tijdens zijn persconferentie. "We hebben de controle over ons land per 1 januari terug."

"We kunnen weer zelf beslissen over onze wetten, we hebben weer volledige zeggenschap over onze landbouw." Deze overeenkomst betekent vooral zekerheid voor de Britten en de rest van Europa, benadrukte hij.

Vertraging

Gisteren gingen de eerste berichten al rond dat er een akkoord zou liggen. Maar een officiële bekendmaking liet op zich wachten. De Britse krant The Times schijft dat de vertraging werd veroorzaakt doordat het Europese team verouderde cijfers over de visserij gebruikte.

De krant schrijft dat men vanmorgen een akkoord had willen presenteren, totdat de ontdekte fout dat schema in de war schopte.

En Nu?

"Wat er nu de komende dagen gaat gebeuren, is dat de diplomaten hier de deal gaan bestuderen", zegt correspondent Thomas Spekschoor. "Het is 2000 pagina's lang, dus inhoudelijk kunnen we nog niets erover zeggen."

"Zo snel kun je het simpelweg niet lezen. Maar dat geldt ook voor de diplomaten voor een deel. Die zien nu ook voor de allereerste keer dat hele akkoord. De landen, diplomaten zitten namens een land, en die landen moeten instemmen met de deal om 'm daadwerkelijk in gang te zetten. Om ervoor te zorgen dat vanaf 1 januari niet de vrachtwagens stil komen te staan.

Tegelijkertijd wordt er in Groot-Brittannië in het Lagerhuis over gestemd. En op de lange termijn moet ook het Europees Parlement instemmen. Pas als die erover gestemd hebben is het echt een deal. Maar ik denk dat het akkoord vanaf 1 januari voorwaardelijk ingaat. En dat het Europees Parlement er achteraf mee instemt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie