Buitenland
NOS

Olietanker voor de kust van Jemen gevaar voor omgeving en duizenden Jemenieten

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Olietanker voor de kust van Jemen gevaar voor omgeving en duizenden Jemenieten

Voor de kust van Jemen ligt sinds 2014 ligt een tikkende tijdbom. Een tanker met 200 miljoen liter olie is daar langzaam aan het vergaan in zee. Het zou een ecologische ramp betekenen voor het kwetsbare gebied. Er is tot nu toe niks gedaan om de dreigende ramp te voorkomen.

Olietanker langzaam aan het vergaan voor de kust van Jemen

“De tanker is eigendom van de regering van Jemen, maar het ligt in water van de Houthi-rebellen. Die vechten al zeven jaar lang. Daarmee is de tanker onderdeel van het complexe probleem”, vertelt de Nederlandse ambassadeur in Jemen, Peter Derrek Hof in het NOS Radio 1 Journaal. Hij wil graag wat doen aan de situatie.

Gevaar

Het is volgens Hof erg gevaarlijk om de tanker er nog langer te laten liggen. “Het is schip is ver voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum. Er is al meer dan zeven jaar geen onderhoud meer gepleegd. Het kan elk moment scheuren, exploderen of zinken”, legt hij uit. Als dat gebeurt dan zou dat tot een enorme ramp leiden. “Die ramp vernietigt niet alleen het ecosysteem in de Rode zee, maar het bedreigt ook honderdduizend Jemenieten in hun bestaan.”

Gevolgen

Veel mensen in de regio zijn afhankelijk van de visserij. Als de tanker scheurt en olie lekt, zal die industrie verdwijnen. “Het wordt dan ook vrijwel onmogelijk om humanitaire hulp te verzorgen.” Ook daar zijn veel mensen van afhankelijk. “Bovendien ligt het in een van de drukste zee-aders van de wereld. De scheepvaart zal ook heel erg beperkt worden richting het Suezkanaal.”

Actie

Hof wil graag dat er nu actie ondernomen wordt, om de al die gevolgen te voorkomen. Daarvoor onderhandelt hij ook in Jemen. “De olie moet worden overgepompt naar een andere tanker. Vervolgens moet het schip worden schoongemaakt”, legt Hof uit. “Dan is het directe gevaar geweken.” Volgens hem hebben de Verenigde Naties ook een plan gemaakt om het allemaal uit te voeren. “Daar wordt nu de laatste hand aangelegd.”

In Jemen onderhandelde hij met de Houthi-rebellen in Jemen. “Ik was daar om ze te overtuigen dat we nu echt niet langer kunnen wachten en aan de slag moeten. Dat de hele internationale gemeenschap graag wil en dat de Houthi-rebellen nu akkoord gaan met het plan van de VN.”

Onderhandelingen

Het was niet makkelijk om tot zo’n akkoord te komen, vertelt Hof. “Het is sowieso heel moeilijk om er in te komen. Al meer dan twee jaar is er geen ambassadeur geweest. Er naartoe zijn er ook geen commerciële vluchten. Alle conflicterende partijen moeten het ermee eens zijn. Dus het is heel moeilijk om er te komen.” Het is hem wel gelukt. “Mijn rol was om een hele stevige boodschap af te geven. Het duurt allemaal veel te lang nu. Er moet nu concreet wat gebeuren en we moeten toegang krijgen tot het schip.”

Tijdens de onderhandelingen hebben ze dus een akkoord kunnen sluiten met de rebellen. “Het is een belangrijke stap vooruit, maar we zijn er nog niet.”

RJN jemen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie