Buitenland
VPRO

Wat betekent staatssteun voor de Europese interne vrije markt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent staatssteun voor de Europese interne vrije markt?

Hoe gaat het herstelfonds voor Europa er precies uitzien? Die vraag schoven de regeringsleiders vorige week vakkundig door naar de Europese Commissie. Een goed moment dus voor Bureau Buitenland om - in samenwerking met de redactie van VPRO's Tegenlicht - verhaal te halen.

Presentator van Bureau Buitenland, Sophie Derkzen, sprak daarom met de Eurocommissaris voor Mededinging, ze is een van de vicepresidenten van de Europese Commissie: Margrethe Vestager. Vestager deelt haar visie op hoe het economisch herstel in Europa vorm moet krijgen.

De Europese vrije markt?

"Europa heeft een lange traditie in het herverdelen van geld, tussen landen en onderdelen van de Europese economie. We weten als Europese Commissie goed waarmee we bezig zijn", vertelt Vestager.

Quote

We zijn in Europa allemaal schuldig aan slechte voorbereiding

Margrethe Vestager

Veel Europese landen zetten zelf staatssteun in om bedrijven overeind te houden, sommige bedrijven worden genationaliseerd, anderen krijgen een grote som geld. Het is de taak van Margrethe Vestager om te controleren of dat op de juiste manier gebeurt, of er daarbij geen regels voor eerlijke concurrentie worden overtreden.

"Maar het is een dilemma, want het is makkelijk om ergens binnen te gaan maar moeilijker om daarna weer uit de situatie komen. Als de belastingbetaler meebetaalt om een bedrijf overeind te houden, moet die belasting betaler daar uiteindelijk ook profijt van hebben."

Het beste wat we kunnen doen is veel meer en veel sneller samenwerken in Europa, vindt Vestager. "Want wachten kost alleen maar geld, en dat geld moet opgehoest worden door de volgende generaties."

Eurocommissaris Vestager over de economische wederopbouw

Op de website van Tegenlicht is het hele gesprek terug te zien, dat Derkzen met Margrethe Vestager voerde.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie