Buitenland
NOSNTR

Catalaanse separatisten winnen verkiezingen, maar regeren is onzeker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Catalaanse separatisten winnen verkiezingen, maar regeren is onzeker

De separatisten houden hun meerderheid in het Catalaanse parlement. Bij de verkiezingen in Catalonië haalden de drie partijen die vóór afscheiding van de rest van Spanje zijn de meerderheid, ze haalden zelfs meer stemmen dan in 2017. Ook de socialistische partij PSC van Salvador Illa boekte een grote winst. Dat betekent dat de steun voor de separatisten nog steeds groot is, vertelt correspondent Rop Zoutberg in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

"Het ging bij deze verkiezingen toch vooral om hoe groot de steun voor de separatistische partijen nog is. Je ziet nu dat ze nog altijd een flinke achterban hebben en zelfs hun gewicht in het parlement vergroten", zegt Zoutberg. "De partijen legden gisteravond meteen het thema van onafhankelijkheid op tafel als één van de problemen die als eerste moet worden opgelost."

Maar zekerheid gaat het niet brengen. Volgens Zoutberg liggen de partijen namelijk op politiek gebied flink ver uit elkaar. Het zal dan ook moeilijk gaan worden om een meerderheidsformatie te gaan formeren. "De ene partij is bijvoorbeeld liberaal, de ander is wat meer progressief en er is dan ook nog een radicaal linkse separatistenpartij. Als ze willen gaan regeren zullen ze het eens moeten worden met elkaar. Juist ook de vorige separatistische partij viel daardoor uit elkaar."

Goed resultaat voor separatisten, regeren blijft onzeker

Het klinkt dus goed voor de separatisten, maar dat is het zeker niet. De sociaal-democraten werden in ieder geval de grootsten. "Het is echter de vraag of ook zij gaan regeren. Voor de verkiezingen werd de minister van Volksgezondheid namelijk man waarop het meest gestemd werd. Maar dat kan ook zomaar een virus-overwinning worden. Het stelt misschien dus helemaal niks voor, juist omdat hij zal moeten gaan samenwerken", legt Zoutberg uit.

En dat gaat lastig worden, juist omdat de grootste separatistenpartij nog steeds niet tevreden is met de separatisten die vast zitten vanwege de protesten. "Ze maken ook nog steeds ruzie om de politici die vastzitten voor het organiseren van dat referendum een aantal jaar geleden. Dus of Salvador Illa ook echt gaat regeren is maar de vraag."

Toch moet ook de opkomst van de partij VOX wel goed bekeken worden. De radicaal rechtse partij wist namelijk 11 zetels te pakken en drukte daarmee gematigd rechtse partijen uit het parlement. Ze voerden een felle nationalistische campagne en lijken ook de overhand te kunnen krijgen bij de landelijke verkiezingen. "De Catalaanse verkiezingen worden namelijk ook altijd landelijk uitgelegd. Dus deze opkomst is ook veelzeggend", aldus Zoutberg.

N&C Spanje

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie