Buitenland
VPRO

Speelt Macrons 'arrogantie' hem parten richting de presidentsverkiezingen?

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Speelt Macrons 'arrogantie' hem parten richting de presidentsverkiezingen?

Aanstaande zondag gaan de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde van de Presidentsverkiezingen. In de peilingen gaat het nek-aan-nek tussen de zittende President Macron en de uitdager op rechts Marine Le Pen. Hoe anders zag de wereld er enkele weken geleden uit, toen Macron omhoogschoot in de peilingen, onder andere door zijn optreden bij de oorlog in Oekraïne.

#14 - Gaat Le Pen de Franse verkiezingen winnen? (S04) - Europa draait door

In de laatste peilingen zitten de twee nog maar een paar procentpunten van elkaar vandaan, terwijl hij aan het begin van de oorlog nog ruim op kop stond. "Macron stond op een gegeven moment zelfs op dertig procent, dat was echt ongekend," vertelt Europa-correspondent Saskia Dekkers in de nieuwe aflevering van de VPRO-Podcast Europa Draait Door van Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit. Ze stelt dat mensen tevreden waren over zijn aanpak van de pandemie en de oorlog in Oekraïne. "Hij was degene die op het internationale toneel met Poetin onderhandelde, dat maakte heel veel indruk."

Maar volgens Dekkers keert dat optreden zich nu juist tegen hem. “Het publiek heeft nu juist het gevoel dat hij zich helemaal niet met de gewone Fransman bezighoudt,” merkte ze op toen ze in Frankrijk was. “Hij heeft ook aan geen enkel debat meegedaan,” merkt ze op. “En dat komt nu over als arrogant.”

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie