Buitenland
NOS

VS doodt leider Al-Qaida via drone-aanval

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS doodt leider Al-Qaida via drone-aanval

De Verenigde Staten hebben de leider van terreurbeweging Al-Qaida gedood. Ayman Al-Zawahiri was de opvolger van Osama Bin Laden. Hij werd gedood in Afghanistan, via drone-attacks. President Biden noemt het in een toespraak een belangrijk moment voor de Amerikaanse bevolking. Correspondent Marieke de Vries vertelt vanuit Washington.

Leider Al-Qaida gedood door VS

Video niet beschikbaar

Zeer zorgvuldig voorbereide actie

"We keep the light of freedom burning", zei President Biden in zijn toespraak nadat hij naar buiten bracht Al-Qaida leider Al-Zawahiri te hebben gedood met een drone-aanval. De gebeurtenis wordt gezien als de belangrijkste aanval op de terreurbeweging sinds dat Osama Bin Laden in 2011 werd vermoord. Correspondent Marieke de Vries in Washington vertelt dat de actie zeer zorgvuldig is voorbereid. "Het was het resultaat van een zeer zorgvuldig voorbereide actie. De Amerikaanse Inlichtingendienst CIA was op de hoogte dat Al-Zawahiri in april verhuisd was naar het huis van familie in een zeer welgestelde buurt in Noord Kabul. Daar hebben ze hem en zijn familie maandenlang in de gaten gehouden, waarschijnlijk vanuit de lucht met drones."

'Biden wilde niet dat er onnodige slachtoffers vielen'

Vorige week werd President Biden op de hoogt gesteld dat ze hem konden uitschakelen. De Vries vertelt waarom Biden zo nauw betrokken was bij de aanval. "Daarvoor lieten ze Biden een model van het huis zien zodat de President precies wist wat er ging gebeuren en met welke munitie. Voor Biden was het een voorwaarde dat er geen onnodige slachtoffers zouden vallen. Die zijn ook niet gevallen, ook de familie van Al-Zawahiri is ongedeerd gebleven. Al-Zawahiri werd zaterdag uitgeschakeld toen hij op zijn balkon stond. Dat was het einde van een van de meest gezochte man ter wereld."

Er is weinig bekend over de rechterhand van Bin Laden. "Hij was 71 jaar een Egyptische arts en chirurg. Sinds de dood van Osama Bin Laden in 2011 was hij de leider van Al-Qaida. Toen Bin Laden nog leefde was hij de ideoloog en de strategischs denker van de organisatie. Al-Zawahiri plande samen met Osama Bin Laden de aanslag op 11 september, maar ook vele andere aanslagen", aldus de Vries.

item al-qaida

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie