Buitenland
VPRO

Ook jouw gezicht wordt waarschijnlijk verhandeld, volgens deze Duitser

foto: EPA/WU HONGfoto: EPA/WU HONG
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook jouw gezicht wordt waarschijnlijk verhandeld, volgens deze Duitser

"Ook jouw gezicht zit waarschijnlijk in een Amerikaanse database", vertelt de Duitse Matthias Marx. Hij ontdekte dat het Amerikaanse bedrijf ClearView AI foto’s van hem op internet verzamelde om geld mee te verdienen. Reden voor hem om de strijd aan te gaan tegen de handel in biometrische gegevens. Bureau Buitenland belde Marx op en vroeg hoe hij hierachter kwam en wat je ertegen kunt doen.

VPRO BB Gezichtsherkenning

Het Amerikaanse bedrijf Clearview AI heeft drie miljard foto’s verzameld. Waarvan ruim tienduizend foto’s van Europeanen zijn. "Die foto’s worden pas weggehaald als mensen daar zelf werk van maken", vertelt de Duitser.

Hij vervolgt: "Ik wist niet dat mijn foto’s in het bestand stonden, maar omdat mijn foto’s op internet staan, vroeg ik het gewoon. Toen vertelde het bedrijf dat ze mijn foto’s en zelfs zoekresultaten hebben."

Zoekmachine

Het bedrijf heeft een zogenoemde 'gezichtszoekmachine'. "Daar gooi je een willekeurige foto in van iemand en dan zegt die machine waar op het internet nog een afbeelding van die persoon staat", vertelt Marx. "En daar verdienen ze geld mee."

Petitie

Marx is samen met een aantal organisaties een petitie gestart om te zorgen voor een verbod op biometrische surveillance. Via de website www.reclaimyourface.eu kan iedere Europeaan een krabbel zetten. "Als meer dan één miljoen mensen in Europa dat doen, dan moet de Europese Commissie hier mee aan de slag", besluit de actievoerder.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie