Buitenland
WNL

De Franse presidentsverkiezingen: 'Een botsing tussen stad en platteland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Franse presidentsverkiezingen: 'Een botsing tussen stad en platteland'

In de strijd tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen om het Franse presidentschap ziet FD-verslaggever Jean Dohmen - zelfverklaard francofiel - vooral een botsing tussen de stad en het platteland. ''In Nederland speelt dat minder, maar ook in Oostenrijk komt die scheiding bijvoorbeeld sterk voor,'' zegt Dohmen bij In de Kantine op NPO Radio 1.

Het kosmopolitische van Macron botst met de wereld van het platteland. ''Macron is er niet in geslaagd om die breuk te dichten.'' Le Pen zegt op haar beurt dat ze de breuk gaat helen. Dohmen heeft daar echter weinig vertrouwen in: "Dan kun je, als je kijkt naar haar verkiezingsprogramma, de Frans oproerpolitie paraat houden. Dat worden complete veldslagen. Maar feit is dat het Macron ook niet is gelukt.''

De Franse democratie

Wat Zihni Özdil, EW-columnist en historicus, vooral opvalt is dat in Frankrijk burgers altijd de straat opgaan als er iets is wat hen niet bevalt. ''De Franse burgers zijn mondiger.'' Daarnaast bewondert hij de Franse democratie: ''Le Pen was heel scherp op de inhoud, beide kandidaten citeerden grote filosofen, en het ging niet over koopkrachtplaatjes; het was een echt politiek debat.'' Volgens Özdil ontbreekt dat debat over "grote dingen'' in Nederland al jaren.

Dohmen bekrachtigt dat, ''maar uiteindelijk moet je wel de diepe problemen in de samenleving oplossen.'' Dat is, volgens hem, de laatste jaren in Frankrijk niet gebeurd.

Ster advertentie
Ster advertentie